izložba

Wolfgang Tschapeller: Oziris – Svijet 1


vrijeme: 06.07.2017. - 31.08.2017.
mjesto: Zagreb; Oris - Kuća arhitekture, Kralja Držislava 3

U četvrtak, 6. srpnja, u 19 sati, u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Wolfgang Tschapeller: Oziris – Svijet 1, uz prisustvo autora, arhitekta Wolfganga Tschapellera. Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza 2017.

Na izložbi će biti prikazan niz impresivnih modela recentnih projekata ureda Wolfgang Tschapeller ZT GmbH, uz video projekciju. Izložbu prati publikacija s tekstovima koje je napisao i pripremio arhitekt Tschapeller, koji služe kao teorijska baza njegove eksperimentalne prakse.
 
'Ne postoje zgrade u Bestjelesnom gradu. Bestjelesni grad je nakupina i koncentracija simpatija. Bestjelesni grad reagira na posjetitelje. Formiran je u skladu s atmosferama, moždanim valovima i potrebama. Bestjelesni grad je vizualizacija potreba: privremeno sklonište, horizontalnost, opuštanje, glad, ozljede, analiza posjetiteljevih slabih točaka, plutanje, liječenje, komplet za pružanje prve pomoći, sjećanja. Bestjelesni grad nastaje na poziv posjetitelja. Materijalizira se kao zona suosjećanja. Pojavljuje se pred posjetiteljem kao konsolidirana masa molekula. Formira se, preuzima posjetitelja, podiže ga sa zemlje, smješta u sigurnu zonu, analizira moždane valove, reformira se i odvaja od tla'. Wolfgang Tschapeller, iz teksta kataloga
 

Wolfgang Tschapeller je arhitekt koji radi u Beču. Rođen je u Dölsachu u istočnom Tirolu, u početku se školovao za stolara, a arhitekturu studirao na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču i na Sveučilištu Cornell u Ithaci, država New York. Wolfgang Tschapeller je kao gostujući profesor predavao na Sveučilištu Cornell u Ithaci, na Sveučilištu umjetnosti i dizajna u Linzu te Državnom sveučilištu New Yorka u Buffalu, kao i na drugim akademskim ustanovama. 2004./2005. bio je McHale stipendist na Državnom sveučilištu New Yorka u Buffalu. Od 2005. je profesor arhitekture na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, a od 2012. voditelj Instituta za umjetnost i arhitekturu.

(R.P.B., 03.07.2017)