nagrada

Nagrade Julije Benešić Dunji Detoni Dujmić i Miroslavu Mićanoviću


vrijeme: 30.07.2017.
mjesto: Đakovo

Dunja Detoni Dujmić i Miroslav Mićanović ovogodišnji su dobitnici književno-kritičarskih nagrada 'Julije Benešić' Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, koji su se 20. put održali u Đakovu u sklopu 51. Đakovačkih vezova.

Odluku o nagradama donijelo je povjerenstvo pod predsjedanjem Gorana Rema.
 
Dunji Detoni Dujmić pripala je Nagrada "Julije Benešić" za knjigu "Mala noćna čitanja – pet godina recenziranja hrvatskog romana" koju je Povjerenstvo ocijenilo najboljom hrvatskom kritičarskom knjigom.
 
Miroslavu Mićanoviću pripala je Povelja uspješnosti "Julije Benešić". Riječ je o književniku koji živi i djeluje u Zagrebu, a koji je odrastao u Gunji. Povelja mu je dodijeljena za njegov niz kritika slavonskih autora. Ipak, najneposredniji povod za dodjelu Povelje Mićanoviću je, ocijenilo je Povjerenstvo, njegov izvrstan govoreni kritičarski rad u radijskoj emisiji Kutija slova gdje je zaokupljen knjigom osječko-vrbanjskog pjesnika Marinka Plazibata.
 
Na 20. đakovačkim susretima, koje je otvorio dogradonačelnik Robert Francem, okupili su se brojni književni kritičari, a priređen je i raznovrstan program – od predstavljanja knjiga do projekata poput tjednika Hrvata u Mađarskoj "Hrvatski glasnik".
 
Predstavljen je i Leksikon brodskih pisaca koji je posvećen Vladimiru Remu. Hrvojka Mihanović Salopek i Mirko Ćurić predstavili su Izabrana djela Miroslava Slavka Mađera.
 
Središnja tema ovogodišnjih Susreta, odnosno okruglog stola bila je "Treba li nam časopis za književnu kritiku?". Na okruglom stolu istaknuto je da je on potreban, no istodobno je upozoreno da mu se treba pristupiti ozbiljno, etički i argumentirano.
 
Nagrade će prema pravilima Susreta, laureatima biti uručene najesen na posebnoj svečanosti. (Hina)

(R.P.B., 03.07.2017)