Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren 20. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu

Projekcijom dokumentarnog filma 'Radio Ganga' domaćeg autora Zdenka Jurilja u Širokom Brijegu je u srijedu navečer otvoreno 20. izdanje Mediteran Film Festivala (MFF) na kojemu će se u konkurenciji 20 filmskih ostvarenja u slijedeća tri dana za glavne nagrade boriti i dva hrvatska dokumentarca redatelja Josipa Lukića i Elvisa Lenića.
vrijeme: 21.08.2019.
mjesto: Bosna i Hercegovina; Široki Brijeg
url: http://www.mff.ba/2019/mff_2019_vijesti.asp
 

U konkurenciji za najbolji dugometražni dokumentarni film bit će predstavljen Lukićev film "Majči", dok će se Lenićevo "Meso" naći među kratkometražnim dokumentarcima.

 

Od pristiglih 260 filmova selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po dvadeset dokumentarnih ostvarenja iz Hrvatske, BiH, Italije, Izraela, Slovenije, Francuske, Sirije, Tunisa, Egipta i Turske.

 

Ocijenio je to teškim iskušenjem, a broj pristiglih filmova po Mustaćevim riječima govori o kvaliteti MFF-a u Širokom Brijegu.

 

''Ako mi u konkurenciji imamo filmove iz Cannesa, iz IDFA-e (Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu), to znači da je ovaj festival jako dobro pozicioniran u sklopu ove vrste festivala dokumentarnog filma. Ja bih rekao čak i izvan BiH '', rekao je Mustać.

 

Dodao je kako je najveći broj dokumentaraca inspiriran migrantima i njihovim sudbinama te promjenama koje donose u društvu.

 

Direktor MFF-a Tomislav Topić rekao je kako je ovogodišnji filmski festival kruna svih dosadašnjih napora.

 

"Nakon dvadeset godina tu su vidljivi rezultati, što potvrđuju i četiri filma domaćih autora koje ćemo gledati na dvadesetom izdanju festivala'', rekao je Topić.

 

Film koji je otvorio 20. MFF, dokumentarac ''Radio ganga'', govori o "posljednjim čuvarima tradicijskih običaja i napjevima ali kroz prizmu jednog radijskog voditelja, Tomislava Matkovića".

 

"To je film humora, sjete, nije klasična narativna priča, nije opservacijski dokumentarac. Kroz prizmu ovog voditelja prikazujemo sve te ljude, njihove običaje, specifičan stil za humor i način življenja'', rekao je redatelj Zdenko Jurilj.


Na festivalu će se izvan konkurencije prikazati još nekoliko dokumentaraca hrvatskih autora. Tako će gledatelji u Širokom Brijegu imatu prigodu vidjeti dokumentarce "Zabava", Bojana Mrđenovića, zatim "2068." Roberta Bubala, "Bure Bareta", kojega uz Bubala potpisuju i Mario Vukadin i Renato Tonković. Tu je i dokumentarac "Golgota banjolučke biskupije" Vinka Laštre.
 

Najbolji dugometražni film, koji će dobiti i nagradu MFF Projektor ''Grand Prix'', te kratkometražno ostvarenje koje će odnijeti MFF Projektor ''Best Short'' bit će proglašeni u subotu. Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada MFF projektor ''Audience Award'' pod pokroviteljstvom HT Eroneta iz Mostara.

 

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvorit će igrani film Quentina Tarantina "Bilo jednom u... Hollywoodu". (Hina)