konferencija, znanstveni skup

Razmjeri prostornog obrata: filozofsko čitanje suvremene arhitekture


vrijeme: 29.06.2017. 9 h
mjesto: Zagreb; Vila Arko, Basaričekova 24

Tvrđa - Časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti organizira simpozij 'Razmjeri prostornog obrata: filozofsko čitanje suvremene arhitekture' koji će se održati 29. lipnja u Vili Arko, Basaričekova 24 u Zagrebu, s početkom u 9 sati.

Između mjesta, prostora i oprostorenosti vladaju međuovisnosti i ponovljiva neponovljivost „napretka“ i „razvitka“ mišljenja koje se od iskona nastoji približiti onome što nije bitak, a niti događaj. Ali stoga arhitektura u doba „prostornoga obrata“ (spatial turn) svoje novo razumijevanje zadobiva iz događajnosti događaja s onu stranu svih postojećih paradigmi gradnje i oblikovanja. S tehnosferom čija se „bit“ iskazuje u imploziji informacija, umrežavanju mjesta i prostora u čudovišnu cjelinu sastavljenu od fragmenata i fraktala, dovršena je povijest arhitekture kao stila i tipologije gradnje. Ništa se više ne „događa“ tako da se povijest ponavlja u nekom neodređenome slijedu ciklusa obnove i izgradnje već duboko razrušenih prostora na Zemlji. Kao i u tehnoznanstvenoj logici računanja, planiranja i konstrukcije tako se i u fraktalno-digitalnim krajolicima „nova znanost o gradovima“, kako je to istaknuo Michael Batty, usmjerava onome što spaja umjetnost i znanost na uistinu zadivljujući način. Čini se da je to ključna riječ za doba bez estetike lijepoga i uzvišenoga. Sve postaje fascinantno u eksperimentalnim dosezima samostvaralačke igre oblika naprosto zbog toga što oprostorenost predstavlja djelatnost figuracije prostora prema modelima simulacije zbiljskoga, a ne obratno. Kako, naposljetku, misliti prostor ako se nalazimo na rubovima događaja s kojim arhitektura više i ne pomišlja oponašati majstorstvo obrtništva minulih epoha, kako je to, uostalom, proročanski najavio Walter Gropius u načelima gradnje Bauhausa? Prostor se više ne rasprostire, a vrijeme se ne vremenuje. Ono što se s prostorom „događa“ jest da je postao oprostoren i da se konstruira, a ne više oblikotvorno uzdiže do mjesta na kojem susrećemo bogove ljepote i uzvišenosti. Fascinacija s takvim samostvaralačkim bogom tehnogeneze ne otklanja i sumnju u njegove posljednje svrhe.

Za Paula Valéryja u filozofijsko-poetskome dijalogu Eupalinos ili arhitekt (Eupalinos ou l'architect) iz 1923. godine o umijeću gradnje, arhitekturi i umjetnosti glavna protuteža mišljenja onome što stremi u nedoglednu visinu poput poslovnih tornjeva nebodera prisutnih već tih godina u New Yorku nije bio nikakav strah od vrtoglavice promjena. Prepast nad ubrzavanjem brzine u arhitekturi bilo je ono čudovišno (Unheimlich).
 
Tematska okružja simpozija:
 
- Prostor i događaj suvremene arhitekture
- Moderna, postmoderna i suvremena arhitektura
- Kako čitati metamorfoze grada? Od Heideggera i Benjamina do Deborda, Baudrillarda, Jamesona i Rancièrea
- Gradogradnja prema umjetničkim pravilima vs. Junkspace (Camillo Sitte vs. Rem Koolhaas)
- Polis-City-Metropolis
 
Raspored izlaganja:
 
Uvodna riječ
9.00.–9.30.
Žarko Paić (Zagreb): Kako misliti prostor? O arhitekturi kao događaju
9.30.–10.00.
Dražen Katunarić (Zagreb): Modernost u arhitekturi: Ideja napretka i dekadencije
10.00.-10.30.
Mateja Kurir (Ljubljana): Das Unheimliche i tjeskoba modernističke arhitekture
 
10.30.-11.00.
Rasprava
 
11.00.-11.15.
Pauza za kavu
 
11.15.-12.30.
Manca Erzetič, Dean Komel i Janko Rožič (Ljubljana): Prostor i sloboda:
O smislu, majstorstvu i pitanju arhitekture danas
(u spomen Goranu Starčeviću)
12.30.–13.00.
Rasprava
13.00.-13.30.
Predstavljanje zbornika radova MICHEL FOUCAULT: MOĆ IDEJA
(Filozofski fakultet, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, 2017.)
Govore: Davorin Čuti i Marijan  Krivak
 
14.00.-16.00.
Pauza za ručak
 
16.00.-16.30.
Goran Sunajko (Zagreb): Razobličenje agore: Rancièreova situacijska estetika »krivog«
16.30.-17.00.
Marijan Krivak (Osijek): O arhitekturi i filozofiji iz vidokruga »singularnosti«: Uz zajedničku knjigu Jeana Baudrillarda i Jeana Nouvela
 
17.00.-17.30.
Dario Vuger (Zagreb): Situacionistički grad i/ili situacija arhitekture
 
17.30.-18.00.
Rasprava
 
18.00.-18.10.
Završna riječ

(R.P.B., 28.06.2017)

Tagovi: simpozij, tvrđa