konferencija, znanstveni skup, najave

16. The Best in Heritage


vrijeme: 28.09.2017. - 30.09.2017.
mjesto: Dubrovnik

Koncem rujna ove godine u Dubrovniku će se održati "The Best in Heritage", konferencija na kojoj se već šesnaestu godinu okupljaju najbolji u baštini stvarajući jedinstvenu priliku da se na jednome mjestu, u isto vrijeme svake godine, međunarodnoj stručnoj javnosti pokažu primjeri najbolje prakse iz cijeloga svijeta. 


Na svijetu postoji oko 40-tak relevantnih, mahom godišnjih, nagradnih shema iz baštinskog sektora. Njihovi žiriji, sastavljeni od raznih stručnjaka, dugim i zahtjevnim procesom selekcije, među tisućama mogućih kandidata izabiru najbolje. Tako svake godine oko 300 projekata s područja muzeja, konzervatorstva i baštine budu nagrađeni međunarodnim i nacionalnim strukovnim nagradama. Uspjeh konferencije "Najbolji u Baštini" počiva upravo na činjenici da među tim nagrađenim projektima izabire se njih 40-tak koje se poziva u Dubrovnik.

Skup se sastoji od dva programa: IMAGINES – jednodnevnog događanja na kojem će se predstavljati dostignuća vezana uz upotrebu novih tehnologija i multimedije; te dvodnevni, osnovni program. Ukupno će biti prezentirano više od 40 laureata, uključujući predstavnike iz Kine, Sjedinjenih Država, Japana, Indije, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Rusije i Europe. Hrvatsku će predstavljati Gradski muzej Vukovar, dobitnik Silletto nagrade Europskog muzejskog foruma u 2016. godini.

Konferencija je rijetka međunarodna platforma na kojoj se susreću državni, privatni i civilni akteri. Publika će zajedno s programskim moderatorima i glavnim predavačima, glasati za "Utjecajni projekt 2017." za svaki od programa. Dva pobjednika imat će priliku predstaviti svoje projekte na međunarodnom sajmu muzejske i baštinske opreme EXPONATEC u Kolnu u studenom 2017., te biti glavni predavači na konferenciji "Najbolji u baštini" 2018.

Skup je organiziran u partnerstvu s Europom Nostrom, Fondom Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM), s podrškom Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture, te pod sponzorstvom tvrtke Meyvaert Glass Engineering.

Članovi ICOM-a imaju mogućnost registrirati se s povlaštenim kotizacijama. (MDC)

Program i registracija
Više o programu


 

 


 

(D.H.F., 23.06.2017)