Preskočite na glavni sadržaj

Kreativni ambasador: Saša Božić, Dubrovačke ljetne igre

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovoga puta, u mjesecu kolovozu, titulu kreativnog ambasadora potprograma Kultura nosi Saša Božić, hrvatski kazališni redatelj i dramaturg te pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara Dore Ruždjak Podolski.
vrijeme: 01.08.2019.

Saša Božić je umjetnik s brojnim licima i ulogama, međunarodno i lokalno prepoznat kao umjetnik jakog kalibra. Desk Kreativne Europe – Kultura koristi priliku da ga predstavi u jednoj od brojnih uloga koje uspijeva uvrstiti u svoj sadržajni kurikulum, kao umjetnički direktor projekta Port of Dreamers, koji provode Dubrovačke ljetne igre.

Velika je sreća što upravo u jubilarnoj 70. godini Dubrovačke ljetne igre provode čak dva projekta koje podupire Program Kreativna Europa – potprogram Kultura: Port of Dreamers i Future Epics.

U Port of Dreamers vodeći su partner projekta Dubrovačke ljetne igre, a partneri su Kulturanova iz Novog Sada (Srbija) te Slovensko narodno gledališče Maribor (Slovenija). Riječ je o dvogodišnjem projektu koji se bavi stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu, što će služiti kao inspiracija mladim umjetnicima – kazališnim redateljima, dramaturzima, glumcima i vizualnim umjetnicima. Projekt propituje iskustvo bivanja migrantom pozitivnim utjecajima migracija na razvoj pojedinih kulturno-društvenih i ekonomskih sredina te odnosom među terminima (i konceptima) „građanin Europe“ i „migrant“. Osim intenzivnog rada na razvoju internetske platforme i pripreme umjetničkih produkcija, projekt tijekom dviju godina trajanja podrazumijeva provedbu kreativnih labova, istraživanja, javnih diskusija i radionica.

Projekt Future Epics želi stvoriti/otvoriti nove perspektive u pristupima i učenjima o kulturnoj baštini, a to će raditi dekonstrukcijom povijesnih narativa i interpretacijom kroz suvremene izvedbene prakse. Nadalje, privlačit će i educirati mladu publiku korištenjem online komunikacijskih alata. Projekt će omogućiti mladim umjetnicima prostor izražavanja i eksperimentiranja s različitim umjetničkim formama. Rezultirat će trima kazališnim produkcijama koje će premijerno biti izvedene na festivalu Dubrovačke ljetne igre tijekom 2020. godine, a bavi se zanemarenim, zaboravljenim i ignoriranim povijesnim narativima. Interaktivna internetska platforma projekta predstavljat će virtualni prostor koji će posjetiteljima (i umjetnicima i široj publici) služiti kao mjesto informiranja i angažiranja po pitanju europske kulturne baštine.
 
Izvor:
http://deskkultura.hr/

19-08 KreAm Sasa Bozic
Kreativni ambasador Deska Saša Božić, Dubrovačke ljetne igre © Dubrovačke ljetne igre