Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski esperantisti sudjelovali u Lahtiju na 104. Svjetskom esperantskom kongresu

U finskom gradu Lahtiju, od 20. do 27. srpnja 2019., održan je 104. Svjetski esperantski kongres. Na kongresu je sudjelovalo nešto više od 900 esperantista iz 57 zemalja iz cijeloga svijeta. Uz kongresnu temu „Živuća priroda – cvjetajuća kultura“ održano je više programa. Svoj doprinos kongresnoj temi dali su i hrvatski esperantisti.
vrijeme: 27.07.2019.
mjesto: Lahti, Finska
url: https://www.esperanto.hr/

Naime, Hrvatski esperantski savez je za ovu prigodu pripremio izložbu naslovljenu „Hrvatska: zemlja čudesne prirode“. Devet članova Saveza je kroz tridesetak fotografija predstavilo poznate, ali i skrivene kutke naše domovine od Istre do Slavonije, od Zagreba i okolice do Dalmacije. Odabir i postav izložbe potpisuje tajnica Saveza Marija Belošević. Uz njezine fotografije, na izložbi su se našle i fotografije Krešimira Beloševića, Ratimira Delorke, Vere Fabris, Željka Grganića, Ivice Jurišića, Vedrana Odeljana, Gordane Plavšić i Jelice Stipanićev Mustapić.
Valja napomenuti, da ovo nije prvi puta da Hrvatski esperantski savez priređuje foto-izložbu u povodu Svjetskog esperantskog kongresa. Prije dvije godine u Seulu je predstavljena hrvatska baština na UNESCO-ovim listama, a prošle godine u Lisabonu je uz tu izložbu bila predstavljena i baština samostana sv. Frane u Šibeniku.
Osim izložbe, Hrvatski esperantski savez se predstavio štandom na kojem se moglo naći promidžbenih materijala koje su za ovu prigodu omogućili Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Zagreba. Kongres je bio prigoda i za promoviranje 3. Međunarodnog prevodilačkog natječaja „Lucija Borčić“ i 4. Memorijala Lucija Borčić (1921.-2015.) kojega u spomen na ponajbolju hrvatsku prevoditeljicu s hrvatskoga na esperanto priređuje Savez.