predstavljanje

Predstavljanje zbirke 'Preko granica – pripovijetke o ljubavi, ludosti i ratu' Saadata Hasana Manta


vrijeme: 07.06.2017. 19 h
mjesto: Koprivnica; Knjižnica i čitaonica Fran Galović, Zrinski trg 6

U srijedu, 7. lipnja, u 19 sati, u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica u okviru programa Svijet na dlanu bit će predstavljena zbirka pripovijedaka kultnog pakistansko – indijskog autora Saadata Hasana Manta koju je s urdskog na hrvatski jezik preveo mr. sc. Krešimir Krnic.

Mr. sc. Krešimir Krnic, poliglot i erudit, na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predaje predmete vezane uz hindski i sanskrt te indijsku kulturu i civilizaciju. Predstavljanje zbirke pripovijedaka pretvorit će u nešto više – predavanje o egzotičnoj orijentalnoj kulturi, jeziku, običajima te političkim prilikama vezanim uz razdvajanje nekad jedinstvene zemlje na Indiju i Pakistan, a koje su važne za razumijevanje okolnosti u kojima je stvarao Manto (1912. – 1955.).
 
Saadat Hasan Manto spada među najznačajnije autore 20. stoljeća koji su stvarali na urdskom jeziku. Zbirka Preko granica – priče o ljubavi, ludosti i ratu, Krnicu je prvi književni prijevod s urdskog. Naziv zbirke sasvim dobro oslikava kaotično stanje u zemlji u kojoj su dojučerašnji sugrađani, susjedi i prijatelji postali neprijatelji i stranci. Budući da se ista „prekogranična“ priča svakodnevno ponavlja na mnogim meridijanima diljem svijeta, da dandanas čitavi narodi migriraju a granice zemalja se neprekidno pomiču, Mantove pripovijetke aktualne su jednako kao i u vrijeme u koje su napisane. Odnos muškaraca prema ženama te obespravljeni status žena u društvu, druga velika tema Mantovih priča, jednako je prisutna kao problem i danas, i to ne samo u Indiji i Pakistanu.

(R.P.B., 07.06.2017)