Preskočite na glavni sadržaj

Dosad najveća franšiza Muzeja iluzija otvorena u Šangaju

U samo četiri godine od otvaranja u Zagrebu, Muzej iluzija djeluje na petnaest lokacija diljem svijeta, a najnoviji, u Šangaju, otvoren je u neposrednoj blizini slavne obalne šetnice The Bund.
vrijeme: 19.07.2019.
mjesto: Šangaj

Turistička zajednica grada Zagreba izvijestila je da se na svečanom otvorenju dosad najvećeg Muzeja iluzija okupilo stotinjak uzvanika, uglednih šangajskih poslovnih ljudi te predstavnika vlasti grada Šangaja.

Goste su prigodno pozdravili poslovni partneri u uspostavljanju Muzeja, Cai Yu i Roko Živković, te zamjenica direktora šangajskog Ureda za turizam Cheng Meihong i hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin.

"Namjera je kineskog partnera u suvenirnici Muzeja iluzija nuditi i hrvatske proizvode kako će oni postajati dostupni na kineskom tržištu", priopćeno je.

Govornici na otvorenju podsjetili su na dobre veze Hrvatske i Kine - Godina kulture i turizma između Hrvatske i Kine u studenom će se obilježiti i u Šangaju, u prigodi 2. Međunarodne izložbe uvoza u Kinu, u Šangaju postoje predstavništva HGK i HTZ, Zagreb i Šangaj iduće godine slavi 40. obljetnicu prijateljstva, dok je nedavno uspostavljena ista veza između Šangaja i Opatije.

Prošle godine u Šangaju se održala izložba Muzeja prekinutih veza,  izložba Muzeja 80-tih ondje će se otvoriti najesen, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba.   

Šesnaesta franšiza Muzeja iluzija nastavak je uspješnog puta tog jedinstvenog hrvatskog turističko-edukativnog proizvoda -  Muzej je dosad otvoren u New Yorku, Kansas Cityju, Hamburgu, Torontu, Ljubljani, Beču, Muskatu (Oman), Beogradu, Kuala Lumpuru, Dubaiju, Ateni, Berlinu, Tbilisiju te u Zadru.

Na stranicama Muzeja je najavljeno da bi se uskoro trebali otvoriti i muzeji u Bruxellesu, Dallasu, Dohi, Istanbulu, Las Vegasu, Miamiju, Parizu, Rijadu, Rimu, Stuttgartu i drugdje.

Po riječima osnivača Muzeja, većina onih koji žele otvoriti franšizu su posjetitelji kojima se svidi ono što vide, pa se sa svakom novom franšizom poveća interes za muzej. Muzej se ne ograničava samo na jednu dobnu skupinu, spaja zabavu i edukaciju, a posjećuju ga svi, od školskih grupa i turista do cijelih obitelji.

Posjetitelji se mogu, među ostalim, pokušati oduprijeti gravitaciji u Kosoj sobi, doživjeti kako im se prijatelj, partner ili učiteljica smanjuju ili rastu pred očima, izgubiti se u beskonačnosti Sobe ogledala, poslužiti nečiju glavu na pladnju te se 'popeti' na strop u Obrnutoj sobi.

Muzej donosi i veliku zbirku holograma te mnoge optičke iluzije i instalacije. Na novim eksponatima i mozgalicama, koji se poigravaju s ljudskom percepcijom, radi tim arhitekata.

Originalni koncept Muzeja iluzija razvijen je u Zagrebu 2015. godine, a prvi je otvoren u središtu grada, u Ilici. (Hina)

https://www.facebook.com/MuzejIluzija/