projekcija, djeca, mladi

Sedmi kontinent donosi filmove s Animafesta na odjele dječjih zagrebačkih bolnica


vrijeme: 05.06.2017.
mjesto: Zagreb

Uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, Udruga Djeca susreću umjetnost treću godinu zaredom poziva na Sedmi kontinent - program razvijanja filmske pismenosti. Program se provodi na odjelima pedijatrije i onkologije KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, Dječje bolnice Srebrnjak, Klinike za dječje bolesti te Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Zagreb.

Novost u ovogodišnjem Sedmom kontinentu u bolnicama koja će svakako razveseliti male bolesnike su sadržaji koje donose Međunarodni festival animiranog filma Animafest i Dječji program Pulskog filmskog festivala Pulica u kaputu. Kako bi djeca u bolnicama ravnopravno mogla sudjelovati u programima festivala, projekcije filmova održavat će se paralelno s ovogodišnjim Animafestom u danima od 5. do 10. lipnja te s ovogodišnjom Pulicom u kaputu 15. do 19. listopada 2017.
 
No, iznenađenjima tu nije kraj! Nakon projekcija filmova, koje se održavaju u zajedničkim prostorijama bolničkih odjela, djeci će se pridružiti stručnjaci iz svijeta filma - redatelji, filmski kritičari, kompozitori, glumci, animatori, ilustratori i snimatelji, koji će kroz razgovor i posebno prilagođene radionice prenijeti im svoja brojna iskustva i znanja. Do sada su u projektu sudjelovali znalci kao što su Dražen Šivak, Bojana Burnać, Daniel Kušan, Dražen Žarković, Matej Meštrović, Petra Zlonoga i Martina Meštrović.
 
U posjet djeci s Animafesta ovog četvrtka na odjele onkologije i pedijatrije KBC Zagreb stiže nagrađivana autorica filma Ježeva kuća Eve Cvijanović te selektorica Dječjeg programa za Animafest, poznata medijska psihologinja Martina Peštaj.
 
„Boravak u bolnici uvijek je iznimno stresan kako za djecu, tako i za njihove najbliže. Stoga smo programom Sedmi kontinent nastojali što je više moguće uljepšati svakodnevnicu i djeci skrenuti misli na neke ljepše i ugodnije sadržaje. Naravno, program ima i obrazovnu komponentu – kroz filmove kao što je Ježeva kuća, organizirane radionice i susrete s filmašima nastojimo potaknuti interes za filmsku umjetnost i samostalno kreativno stvaralaštvo u sklopu raznolikoga i metodički osmišljenog programa“ – izjavila je voditeljica programa Ivana Alpeza.
 
Na omiljenom filmskom kontinentu za djecu svoj će kutak i ove godine pronaći brojni mališani, za koje Sedmi kontinent i po izlasku iz bolnice priprema brojne zanimljive sadržaje. Jer čaroban svijet sedme umjetnosti za svakoga nudi uvijek ponešto!

(R.P.B., 06.06.2017)

Tagovi: sedmi kontinent