projekcija

Pet dokumentarnih priča iz četiri europske zemlje u Dokukinu KIC


vrijeme: 09.06.2017. - 11.06.2017.
mjesto: Zagreb; Dokukino KIC, Preradovićeva 5

Za vikend od 9. do 11. lipnja vam ne treba putovnica da biste u samo tri dana bili u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Bugarskoj,  jer sve te zemlje dolaze u zagrebačko Dokukino KIC.

Proputuj Europom uz pomoć nekoliko crtica iz život naših susjeda i pet dokumentarnih priča koje te u jednom vikendu vode na nogometnu utakmicu koju nitko nije htio igrati, u svijet bodljikavih žica koja dijeli „susjede“ od „neprijatelja“,  animirani svijet jednog od najpoznatijeg crtača stripa u Europi i uživaj u jazz improvizacijama samo najboljih glazbenika – onih koji žive za glazbu, ali ne i za slavu.
 
Oni dolaze i otvaraju vikend-maraton europskog filma u Dokukinu KIC
 
Vikend započinjemo na granicama Republike Mađarske gdje nas vode dva odlična kratka dokumentarca Vrhovna naredba i Oni. Oba filma bave se problemima imigranata u dva posve različita formata te govore o toleranciji i strahu od nepoznatog. Studentski film Oni. dobitnik nagrade mađarskih filmskih kritičara za najbolji mađarski dokumentarac, istražuje dvojak pristup stanovnika jednog omanjeg sela prema ljudima iz obližnjeg izbjegličkog kampa.
 
Subota je opet rezervirana za najvažniju sporednu stvar na svijetu i intrige bivšeg državnog sistema
 
Nema odmora od nogometa ni tjedan dana nakon finala Lige prvaka jer nas film NK Roma vodi na utakmicu na kakvoj do sada niste bili i upoznaje s ekipom s kojom nitko nije htio igrati. Ova dokumentarna tragikomedija kroz igru pokazuje crno lice rasizma, ali i upornu momčad koja je bez ijednog pogotka umalo osvojila prvenstvo u jednoj od čeških nogometnih liga!
 
Odmah nakon nogometnog ludila, putujemo u Bugarsku kako bismo upoznali – strica Tonija. Film Stric Toni, tri budale i tajna služba premijerno prikazan na Sarajevo film festivalu, kroz mrežu korupcije i kontroverzi u tadašnjoj komunističkoj Bugarskoj pokušava otkriti gdje je nestao Anton Trayanova – velika zvijezda među animatorima i ljubiteljima animacija. Redateljice Mina Mileva i Vesela Kazakova čak i nakon svjetske premijere imale su velikih problema kod prikazivanja filma u rodnoj im Bugarskoj zbog onoga što su otkrile tijekom snimanja, a prikazuju u filmu!
 
Nedjelja je večer za opuštanje uz dobar jazz!
 
Vikend je najbolje završiti u dobrom društvu i s još boljom glazbom, a u Preradovićevoj 5 vas čeka dobitnik nagrade Ignac za najbolji film One World festivala u Slovačkoj – Para povrh rijeke, sjajnog redateljskog dvojca Roberta Kirchhoffa i Filipa Remunda. Prolaznost slave središnja je tema ovog dokumentarca koji prikazuje život trojice đžez glazbenika. Trubač Laco, saksofonist L'ubomir i kontrabasist Ján odolijevaju životnoj apatiji i bez obzira na godine, glazba je ono što im vraća radost u život. Film je svoju hrvatsku premijeru imao na ovogodišnjem ZagrebDox festivalu.
 
Svi filmovi dio su KineDok međunarodnog projekta koji već treću godinu za redom diljem zemlje prikazuje priče o ljudima iz susjednih zemalja, predstavlja autore i razvija dijalog u društveno važnim temama.
 

(R.P.B., 06.06.2017)