Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Eugena Varzića u Slavonskom Brodu

Samostalna izložba "Ludus" akademskog slikara Eugena Varzića otvara se u petak, 26. srpnja u 19 sati, u Likovnom salonu "Vladimir Becić" u Slavonskom Brodu. Izložba ostaje otvorena do 4. rujna 2019. godine.
vrijeme: 26.07.2019.
mjesto: Likovni salon Vladimir Becić, Slavonski Brod
url: https://www.gugsb.hr/

Iako je riječ o jednoj u nizu putujućih izložbi kojom Eugen Varzić predstavlja svoj novi ciklus radova, upravo izložba u Slavonskom Brodu ima posebno značenje za umjetnika. Naime, Eugen Varzić je proveo svoje djetinjstvo u Slavonskom Brodu, ovdje je završio osnovnu i srednju školu, a upravo je u Brodu održana i njegova prva samostalna izložba 1994. godine. Zadnju izložbu u Slavonskom Brodu Eugen Varzić je imao 2007. godine, te nakon više od 10 godina ponovno izlaže u svom gradu.

Putujuća izložba je započela u umjetnikovom rodnom Đakovu u sklopu ovogodišnje Noći muzeja, nastavila se izložbom u Zagrebu u svibnju ove godine, u prvoj polovici srpnja izložba je gostovala u Šibeniku, u Slavonskom Brodu izložba će boraviti sve do početka rujna, potom putuje u Motovun, a godinu završava gostovanjem u Pakracu. Postav izložbe se mijenja od izložbe do izložbe ovisno o prostornim mogućnostima galerije i muzeja, no ujedno i stalno nadopunjuje novonastalim radovima koji nastanu u periodu između dvije izložbe. Tako da će Brođani prvi imati priliku vidjeti radove koji predstavljaju dio mini-ciklusa od ukupno tri rada: "Bosna", "Srbija" i "Hrvatska" s tim da je Hrvatska još u procesu nastajanja. Riječ je o tzv. prijelaznim slikama koje su poveznica ranijeg ciklusa i tek predstojećeg ciklusa te  označavaju transformaciju i rađanje nečeg novog u umjetnikovom radu.

Nakon izlaganja na eminentnim žiriranim bijenalnim i trijenalnim izložbama poput 4. bijenala slikarstva u HDLU, 18. triennala hrvatskog slikarstva Plavi salon u Zadru i 8. hrvatskog triennala akvarela u Slavonskom Brodu, Eugen Varzić se predstavlja samostalnom izložbom u Slavonskom Brodu na kojoj će posjetitelji moći pogledati između 15 i 20 radova iz recentnog ciklusa "Ludus". Slikarstvo Eugena Varzića obilježeno je kontinuiranim istraživanjem, eksperimentiranjem i razvojem. Nerv koji uvijek propituje, te tjera i gura umjetnika prema naprijed rezultirao je novim radovima objedinjenim pod nazivom Ludus. Ime karakterizira osjećaj prisutan prilikom stvaranja  –  trenutka unutar kojeg je slikarstvo Eugena Varzića doseglo stupanj kada slikanje postaje užitak, a igra proces u vremenu. Tematsko područje i dalje ostaje isto – svijet figuracije s motivima ljudskog lika u formi portreta ili autoportreta, no pristup u obradi motiva i sadržaja se značajno mijenja. Svaka slika postaje slika-koncept, te svojom snagom može stajati samostalno u prostoru, neovisno od drugih djela nastalih u istom periodu. Svaka slika je istovremeno traganje, propitkivanje i zauzimanje stava. - Sonja Švec Španjol, mag. hist. art.

https://www.facebook.com/events/710740272672502/