Preskočite na glavni sadržaj

Šibenik Dance Festival 2019.

Šibenik Dance Festival 2019.
Međunarodni festival suvremene svjetske plesne produkcije Šibenik Dance Festival ove će godine od 22. do 27. srpnja predstaviti 300 sudionika iz 12 zemalja, a otvorit će ga na Tvrđavi svetog Mihovila avangardna plesna skupina XieXin Dance Theatre iz Kine s plesnom predstavom 'From IN'.
vrijeme: 22.07.2019.
mjesto: Šibenik; Tvrđava Sv. Mihovila
url: http://sibenikdancefestival.com/
Kineski suvremeni ples snažno se razvio posljednjih godina, a izvedbe njegovih plesača trenutno su najveća atrakcija plesnih festivala u Europi i Sjedinjenim Državama, ističe se u najavi.


Tijekom pet godina postojanja, XieXin Dance Theatre zauzeo je jedinstvenu poziciju u razvoju kineskog suvremenog plesa. Kao avangardni plesni ansambl sklon eksperimentu u trajnoj je potrazi za novim plesnim jezikom, posebnim govorom tijela.


"Impresivna čistoća pokreta, jedinstvena plesna preciznost i fluidnost specifičnost su predstava plesnog ansambla Xie Xin Dance Theatre koje oduševljavaju publiku širom Kine kao i na brojnim međunarodnim gostovanjima", stoji u najavi. Ansambl je osnovala nagrađivana kineska plesačica Xie Xin.


Za predstavu "From IN", kojom se njezin ansambl predstavlja hrvatskoj publici, kaže da je odraz njezina duha: Predstava "From IN" počinje u najvećoj dubini ljudskoga bića i vraća mu njegovu iskonsku prirodu, ona "razotkriva ljudskost i dekonstruira taj pojam iz različitih aspekata".


Slavni kineski plesni ansambl ovo će ljeto nastupiti na Coloursu u Stuttgartu te ljetnom festivalu u Parizu, nakon čega mu slijede nastupi u Šangaju i Hong Kongu. Pred hrvatskom će publikom prvi puta nastupiti na svečanom otvorenju Šibenik Dance Festivala u ponedjeljak 22. srpnja na Tvrđavi svetog Mihovila, a 27. srpnja, u sklopu programa 65. Splitskog ljeta, nastupit će i na Sustipanu.


Pod ovogodišnjim motom "Probudimo svijest" Šibenik Dance Festival predstavit će do 27. srpnja tristotinjak sudionika, plesača, koreografa i pedagoga iz dvanaest zemalja - Kine, SAD-a, Izraela, Španjolske, Grčke, Albanije, Bugarske, Poljske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.


Festival se održava na nekoliko lokacija u gradu, uz Tvrđavu sv. Mihovila, na Tvrđavi Barone, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku te na Trgu Republike Hrvatske. (Hina)