Preskočite na glavni sadržaj

Peto izdanje Shpeena DOX-a u Labinu

Festival dokumentarnog filma Shpeena DOX doživio je svoje peto izdanje. Ove će se godine održati od 18. do 20. srpnja na već poznatoj lokaciji: Špina u starom gradu Labinu. Kao i proteklih godina, sav sadržaj festivala je besplatan za posjetitelje,a projekcije svakog dana počinju u 21,30 sati.
vrijeme: 18.07.2019.
mjesto: Labin
url: http://www.shpeenadox.com/
Festival započinje dugometražnim i višestruko nagrađivanim hrvatskim filmom 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića koji osigurava Udruga za mlade Alfa Albona.
 
Nakon toga, uslijedit će češki film “King skate”, redatelja Simona Safráneka. Dokumentarac je to o usponu skejtboardanja u Čehoslovačkoj sa soundtrackom koji češki film još nije nikad vidio. “King skate” je osiguran od strane Mediteranskog kiparskog simpozija.
 
Petak otvara biografski dokumentarni film o pulskom ilustratoru Predragu Spasojeviću naziva “Mapa puna snova” redatelja Danila Lole Ilića koji su osigurali supruga ovog prerano preminulog umjetnika i Gradska Galerija Labin. Večer će zatvoriti koncert Elis Lovrić koja će nam priuštiti labinsku cakavicu u glazbenom obliku. Koncert je osiguran od strane Grada Labina.
 
Posljednju večer festivala će otvoriti dokumentarni film Mladena Đakovića- Mlaggia naziva “Gdje si bio četrdeset četvrte?” Taj četrdeset minutni kratki film koji donosi nevjerojatan entuzijazam tridesetak zaljubljenika u povijest i događaje koji su se odigrali krajem Drugog svjetskog rata, progovara o činjenici da se ne bismo smjeli prestali igrati iako smo i odrasli. Zanimljivo je napomenuti kako su na filmu radili momci iz labinske audio-vizuale tvrtke Level 52 koji su nam uz redatelja ustupili film za projekciju.
 
Nakon ovog, uslijedit će 4 filma po izboru Zvonimira Jurića, prodekana za nastavu i studente filmskih studija Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Uz suradnju s Akademijom, Shpeena DOX će prikazati 4 studentska filma: "Majči"  Josipa Lukića, "Žene, žene, žene" Nikice Zdunića, "Doma za Božić" Tomislava Božića te "Kika" Mirne Zgrabljić.
 
Večer ćemo zatvoriti kratkim segmentom Film s nogu koji će prikazati ukupno 3 kratka filma: 3-minutni film “Nonoy” koji je ustupio WWF, 6-minutni film “Stakleni čovjek” koji je ustupio redatelj Daniel Šuljić te animirani film Manivald koji je ustupio Adriatic animation.
 
Tema ovogodišnjeg festivala je upravo suradnja, a ovogodišnje izdanje donosi još više partnerstva i povezivanja nego prijašnjih godina. Unatoč oskudnim resursima, Shpeena DOX se uspjela održati i ove godine, no to ne bi bilo moguće bez mreže partnera, ali i prijatelja koji podržavaju festival. Upravo njima posvećujemo ovogodišnje izdanje.
 
Svi filmovi (osim filma King skate) imaju engleske titlove. Kompletan sadržaj festivala možete provjeriti na službenoj web stranici www.shpeenadox.com.
 
U slučaju kiše projekcije će se održati u Kinu Labin.