izložba

'Papirnati reljefi' Vande Jurković u Muzeju grada Trogira


vrijeme: 02.06.2017. - 14.06.2017.
mjesto: Trogir; Muzej grada Trogira, Gradska vrata 4

Izložba 'Papirnati reljefi: zidne instalacije', koja će se u atriju Muzeja grada Trogira odvijati od 2. do 14. lipnja, predstavlja izbor od dvadesetak modeliranih zidnih skulptura izloženih kao niz dizajniranih kompozicija. Riječ je o apstraktnim zidno ambijentalnim rješenjima na čijim su površinama modelirani oblici taktilnih osobina.
 
'U ovoj su izložbi dane različite usmjerenosti kao nizovi i prošupljenosti ploha izvedeni u tehnici papier-mâché. Ostvareni autorski opus zasnovan je u kiparskom autohtonom području modeliranih oblika i primarno se problematiziraju pitanja oblika, visina i dimenzija, njihove usmjerenosti i pozicije, ponavljanja, umetanja, preplitanja, dana na način reljefa. Ondje je afirmirano oblikovanje a izbjegnuta narativnost, motiv, tema, čak i boja u djelu jer su reljefi dani u bijelom papiru. Modelirani prostori kompozicija postaju tako mjestima gibanja kiparskih elemenata, ploha, koje streme u neki smjer, pravac ili visinu, koje nevidljivi pritisak čini vitalnima i pokretljivima te stvara ambijentalnu igru svijetla i sjene. Oblici se umnožavaju ili zamjenjuju drugima te čine vizualnost i taktilnost dizajnirane zidne plohe i prostora, s određenim algoritmom, manje ili više očiglednim, prema kojemu se elementi događaju prema unutarnjem pravilu. Potraga za dinamikom i ritam jesu pokretači djela i čine srž reljefa, ono unutarnje, životno, što definira njihov ekspresivni izraz', pojašnjava Vanda Jurković, autorica izložbe.
 
Te nadodaje da kreirana skulpturalna rješenja uvažavaju potrebu za skupljanjem resursa i čuvanjem okoliša te ukazuju na neklasični materijal pogodan za kiparsku intervenciju i uređenje interijera pomoću recikliranog materijala - iskorištenog i odbačenog papira različitih vizualnih osobina.
 
Vanda Jurković diplomirala je kiparstvo na ALU u Zagrebu 1996. godine, 2002. je magistrirala na ALU u Ljubljani, a 2012. doktorirala na ALU u Zagrebu. Izlagala je na 30 samostalnih, a sudjelovala je na 60 skupnih izložbi. Objavila je osam znanstvenih radova. Članica je HDLU i ZadArt. Od 2001. radi na Grafičkom fakultetu; trenutno kao docentica na Katedri za dizajn i slikovne informacije.

(R.P.B., 30.05.2017)