konferencija, znanstveni skup

3. međunarodni skup društva za istraživanje helenističke keramike u Kaštelima


vrijeme: 01.06.2017. - 04.06.2017.
mjesto: Kaštel Lukšić

U Kaštelima (kaštel Vitturi, Kaštel Lukšić) će se od 1. do 4. lipnja održati treći međunarodni kongres Međunarodnog društva za istraživanje helenističke keramike (3rd Conference of International Assotiation for Research on Pottery of the Helenistic Period) s temom: Exploring the Neighborhood: The Role of Ceramics in Understanding Place in the Hellenistic World.

Domaćin kongresa je Muzej grada Kaštela, a suorganizatori su Međunarodno društvo za istraživanje helenističke keramike (IARPotHP), Institut za arheologiju iz Zagreba te njihov projekt RED (financiran iz Hrvatske zaklade za znanost).
 
Društvo IARPotHP okuplja znanstvenike, prvenstveno arheologe ali i stručnjake iz drugih znanstvenih područja (npr. specijaliste za arheometriju, pedologe i sl.) koji proučavaju helenističku keramiku (4. – 1. st. pr. Kr.). Prethodni kongresi održali su se u Berlinu (2013) i u Lyonu (2015). Na skupu u Kaštelima održati će se 78 predavanja i  izložiti 20 postera. Sudjelovanje je najavilo 136 znanstvenika iz 76 institucija iz 22 države (od Portugala do Irana). Treći dan kongresa u popodnevnim satima planiran je izlet u Split i Sikule (Resnik u Kaštel Štafiliću).
 
Svečano otvorenje će  se održati u četvrtak 1. lipnja, u 9 sati, a kongres će trajati četiri dana (1. – 4. lipnja). Prvog dana kongresa u 19. 30 sati otvoriti će se izložba o helenističkoj reljefnoj keramici autorice Ivanke Kamenjarin, više kustosice u Muzeju grada Kaštela.

(R.P.B., 29.05.2017)