izložba

Dvije izložbe u Domu HDLU


vrijeme: 23.05.2017. - 04.06.2017.
mjesto: Zagreb

U utorak 23. svibnja u 19.00 sati u Domu HDLU - Meštrovićev paviljon, otvaraju se dvije samostalne izložbe. 

U Galeriji Bačva otvara se izložba 'Vreće bez dna 2' akademske kiparice Božice Dee Matasić koja se nastavlja na seriju digitalnih simulacija 'Vreće bez dna 1', predstavljenu u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u Galeriji PM otvara se izložba fotografkinje mlađe generacije Maše Bajc 'Ne-obične stvarnosti'. 

Božica Dea Matasić
Vreće bez dna 2
23.5. – 4.6.2017.
Galerija Bačva

'Ova se izložba kao dio projekta nastavlja na seriju digitalnih simulacija Vreće bez dna 1, predstavljenu u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U čitavom projektu manifestiraju se odrednice karakteristične za pristup Božice Dee Matasić proširenom polju skulpture, koje prema Rosalind Krauss provocira granice i pojmovno preklapanje između skulpture, pejzaža i arhitekture, navodi Jasmina Fučkan, autorica predgovora.
“Ipak, značenjske komponente radova očituju se kroz naglašen autorski odnos prema povijesno utemeljenom shvaćanju skulpture u užem smislu pa bi se iz te perspektive moglo konstatirati da su oni zapravo koncipirani kao formalni negativ klasične skulpture zatvorenih obrisa.
Navedimo redom – bez postamenta, bez volumena, bez recipročnog prostora šupljine, uopće na samom pragu materijalnosti jedino što postoji zapravo je obris. Takvim ukidanjem taktilnih i morfoloških sastavnica rada autorica u potpunosti mobilizira one konceptualne...' (Jasmina Fučkan) Opširnije

Maša Bajc
NE-OBIČNE STVARNOSTI
23.5. – 4.6.2017.
Galerija PM

'Bajc će se predstaviti serijom od 19 fotografija velikih formata kroz koju nastoji razotkriti sam proces promatranja i doživljavanja stvarnosti, svakodnevice i prostora koji nas okružuje. Zanima ju mogućnost bilježenja iskustvenog proces promatranja i doživljavanja stvarnosti, funkcija nevidljivih struktura u fotografskoj slici, te stvaranje novog iskustva (i stvarnosti) kroz medij fotografije.
Prema riječima autorice predgovora Sandre Križić Roban, Maša Bajc u seriji Ne-obične stvarnosti koristi se fotografijom kao idealnim (pomoćnim) sredstvom bez kojeg proces sjećanja nije moguće zamisliti. Odluka o trenutku okidanja perpetuira se kroz dulje razdoblje, uvijek iznova, bez obzira na doba dana ili mjesto. Ponekad snima dok boravi u prostoru između, u zraku, bilježeći optičke senzacije koje su okidači za čitanje intimnih stanja. Niz uzaludnih tragova malog psa koje je ostavio na dinama možda ćemo dovesti u vezu s općim ljudskim stanjem. A možda će to biti tek povod za rekapitulaciju vlastitog, kameri nevidljivog sjećanja...' (Sandra Križić Roban) Opširnije


(D.H.F., 22.05.2017)