izložba

U Zagrebu izložen reljef koji se pripisuje majstoru Radovanu


vrijeme: 18.05.2017.
mjesto: Zagreb

Kip sv. Kristofora, 800 godina star reljef za koji se pretpostavlja da je djelo najistaknutijeg hrvatskog srednjovjekovnog kipara majstora Radovana, izložen je od četvrtka u zagrebačkoj galeriji Art salon Zagreb i predstavljen kao kapitalno djelo hrvatske kulturne baštine.

Spomenik visok 90 centimetara i težak oko pola tone datiran je u 13. stoljeće a kupio ga je na aukciji u Parizu vlasnik galerije Vlado Mužar.
 
Mužar je zahvalio svima koji su omogućili da to kapitalno djelo dođe u Hrvatsku te istaknuo kako je od početka misija Galerije bila promidžba kulture, a predstavljanjem tog vrijednog reljefa ta se misija i potvrdila.
 
Reljef je prethodno bio vlasništvo jedne talijanske obitelji, koja je tvrdila da je kip u obitelj pristigao iz Dalmacije, gdje se 250 godina nalazio uzidan u zid gospodarske zgrade. Prema obiteljskoj tradiciji, riječ je o kipu sv. Kristofora.
 
O kipu u kontekstu Radovanova djela govorio je povjesničar umjetnosti Ivo Babić, vodeći stručnjak za tog kipara i arhitekta koji je živio u Dalmaciji u 13. stoljeću.
 
Uspoređujući kip s ikonografijom i vještinom izrade najpoznatijeg djela majstora Radovana, Radovanovog portala u Trogiru isklesanog 1240., Babić je pokazao kako je vrlo vjerojatno riječ o autentičnome djelu.
 
"To je jedna likovno zaista uspjela skulptura, vrlo plastično napravljena, prepoznatljive ikonografije vrhunskoga 'meštra' koji je osjećao prostor", rekao je Babić.
 
Napomenuo je kako po stilskim obilježjima kip zaista spada u 13. stoljeće, što su potvrdili i drugi stručnjaci s kojima se savjetovao.
 
Temeljem svega viđenoga uvjeren je kako je riječ o autentičnome Radovanu, kazao je Babić, no da bi se to sa sigurnošću utvrdilo potrebno je napraviti temeljite analize, a to je posao "za tehničku inteligenciju", poručio je.
 
Reljef se može pogledati do 24. svibnja, radnim danom od 15 do 20 sati. (Hina)

(R.P.B., 19.05.2017)