Preskočite na glavni sadržaj

Kreativni ambasador: Igor Mirković, umjetnički direktor Motovun Film Festivala

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu srpnju, titulu kreativnog ambasadora Potprograma MEDIA nosi Igor Mirković, umjetnički direktor Motovun Film Festivala.
vrijeme: 02.07.2019.
url: http://deskkultura.hr/hr/
Motovun Film Festival osnovan je 1999. kao odgovor na dominaciju holivudskih filmova u hrvatskim kinima. Od svojih početaka festival teži estetskoj, tematskoj i geografskoj raznolikosti, fokusirajući se na filmove nastale u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama.

 

Sadržajno motovunski festival prikazuje igrane, dokumentarne i kratke filmove, a program je bogat i popratnim sadržajem – majstorskim predavanjima, okruglim stolovima, predavanjima te ostalim industrijskim sadržajem. Osim nagrada u okviru natjecateljske konkurencije, na Motovunu se svake godine dodjeljuje i Maverick, nagrada istaknutim filmskim djelatnicima koji su prepoznatljivi po svojoj beskompromisnoj i nekonvencionalnoj estetici. Nagradu su stoga od 2008. među ostalima primili i Terry Jones, Ulrich Seidl, Terence Davies, Andrei Zvyagintsev, Jerzy Skolimowski, Agnieszka Holland, Ruben Östlund i drugi.

 

Umjetnički tim Motovun Film Festivala čine umjetnički direktor Igor Mirković, producent Matko Burić te selektori programa Jurica Pavičić, Milena Zajović, Inja Korać, Andrej Korovljev, Mike Downey i Rajko Grlić.

 

Važnost Motovun Film Festivala prepoznao je i Potprogram MEDIA, čiju je potporu festival uživao 2014. i 2015. godine. U pogledu europskog konteksta također je bitno istaknuti da od ove godine motovunski festival djeluje kao partnerski festival Europske filmske akademije: to znači da će se pobjednički film kratkometražne konkurencije izravno kandidirati za Europsku filmsku nagradu za kratki metar.