obavijest

'Proljeće u Andautoniji': besplatan obilazak arheološkog parka


vrijeme: 14.05.2017. - 21.05.2017.
mjesto: Ščitarjevo; Andautonija

Otvaranje nove sezone Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu obilježava se već tradicionalnom manifestacijom 'Proljeće u Andautoniji' i drugim izdanjem Festivala eksperimentalne arheologije.

Posjetitelji će, u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu, moći besplatno razgledati lokalitet i sudjelovati u radionicama i igraonicama te ponešto naučiti o rimskim igrama, izradi bula, keramičkih posuda, uljanica i nakita, pisanju, rimskoj modi i mirisima, te isprobati rimsku hranu i piće.
 
U Interpretacijskom centru moći će se razgledati izložba "Rimski mirisi", koju će pratiti predavanje o korištenju raznih biljaka za proizvodnju mirisa u rimsko vrijeme.
 
Drugi festival eksperimentalne arheologije, koji se organizira u suradnji s Centrom za eksperimentalnu arheologiju, predstavit će rezultate eksperimentalnog proučavanja arheološke baštine, od niti do tkanine, izradu kamenih i metalnih sjekira, predmeta od drva, gradnju zidova i izradu opeka, pokazati metodu paljenja vatre, keramičke kugle i čemu su mogle služiti.
 
Na otvorenom će se predstaviti izložbe "Marcus Iuentius Primigenius – ribar iz Andautonije u službi interpretacije arheološkog lokaliteta, suradnja Likovnog studija i Arheološkog muzeja u Zagrebu" te "Vodozemci- osobitosti životinjskog svijeta Turopolja", u suradnji s udrugom Hyla.
 
Dugogodišnja suradnica Arheološkog parka Andautonija, spisateljica i arheologinja Rujana Jeger održat će predavanja "Džingis kan i njegov utjecaj na moderni svijet" i "Tajna povijest mongolskih žena i kraljica".
 
Tijekom manifestacije ulaz u Arheološki park je besplatan, kućni ljubimci su dobrodošli, a sadržaji su prilagođeni osobama s invaliditetima.
 
Dva puta dnevno organiziran je besplatan prijevoz od zagrebačkog Zrinjevca (kod meteorološkog stupa) do Ščitarjeva i natrag.
 
Antički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu obavlja istraživanja na području Andautonije s prekidima od 1969. godine, kada je utvrđen gradski areal, faze izgradnje i pojedini elementi grada.
 
Od 1981. sustavno se istražuje prostor dvorišta i vrta župnog dvora u središtu današnjeg sela, gdje se paralelno, od 1984., obavljaju i konzervatorsko-restauratorski radovi, koji su rezultirali muzeološkom prezentacijom istraženih objekata te 1994. otvaranjem Arheološkog parka.
 
Na prostoru od 2500 četvornih metara mogu se razgledati sačuvani dijelovi rimskog grada, a na popratnim informativnim pločama saznati najvažnije podatke o pojedinim objektima i građevinskim strukturama. (Hina)

(R.P.B., 16.05.2017)