izložba

Izložba kiparice Marije Ujević Galetović u Slavonskom Brodu


vrijeme: 11.05.2017. - 20.05.2017.
mjesto: Slavonski Brod; likovni salon Vladimir Becić

U četvrtak, 11. svibnja, sa početkom u 19 sati, u likovnom salonu 'Vladimir Becić' u Slavonskom Brodu, otvara se izložba kiparice Marije Ujević Galetović. Izložba ostaje otvorena do 20. lipnja.

Umjetnica će se predstaviti sa  dvanaest  skulptura i šest ulja na platnu. Među izlošcima tu će biti neki od njezinih najpoznatijih radova “Kafka” iz 1976., “Avokado” iz 2001., “Portret Goranke Vrus” iz 1981. i mnogi drugi .

Marija Ujević-Galetović rođena je 20. listopada 1933. godine u Zagrebu u kojemu je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Godine 1953. upisuje se na zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti - Kiparski odsjek; diplomirala je 1958. u klasi profesora Frana Kršinića. Nakon studija usavršavala se na Central School of Art u Londonu; u nekoliko navrata boravila na studijskim putovanjima (Italija, Engleska, Francuska). Na zagrebačkoj ALU radi od 1987., napredujući od docenta do statusa redovitog profesora 1995. Od 1998. redoviti je član HAZU čiji je član suradnik bila od 1990. godine.

Izlagačku aktivnost započela je 1960. te je od tada prezentirala svoje radove na brojnim samostalnim i skupnim nastupima. Istakla se je napose skulpturalnim ostvarenjima na otvorenom prostoru – gradskim ulicama i trgovima (spomenici Augustu Šenoi u Zagrebu, Miroslavu Krleži u Osijeku, Jakovu Gotovcu u Osoru, Frani Petriću u Cresu, Petru Krešimiru IV. u Šibeniku, Ivanu Pavlu II. u Dubrovniku, Ivani Brlić Mažuranić u Velikoj Gorici i Slavonskom Brodu), u parkovima i dvorištima (skulpture Trkač na Savskom nasipu u Zagrebu, Žena-mačka uz galeriju Lauba, spomenik Jurju Križaniću na Kaptolu u Zagrebu) - te u sklopu arhitektonskih cjelina – u crkvama (patronu crkve Sv. Pavla u Zagrebu, skulptura Uzašašće u crkvi Sv. Nikole u Rijeci) i pasažima (spomenik Vlahi Paljetku).

Za svoj je spomenički rad primila brojna priznanja te je dobitnica značajnih nacionalnih i međunarodnih nagrada među kojima se ističu: 1. nagrada na međunarodnom natječaju za spomenik Telekomunikacije u Ženevi 1965., 1. nagrada na natječaju za spomenik Augustu Cesarcu u Zagrebu 1973., 1. nagrada za spomenik Jovanu Steriji Popoviću u Novom Sadu 1981., Izvedbena nagrada za spomenik Miroslavu Krleži na Zagrebačkome salonu 1982., Nagrada na Trijenalu hrvatskog kiparstva u Zagrebu 1986., Nagrada za spomenik Augustu Šenoi u Zagrebu 1987., Nagrada grada Zagreba 1989., Nagrada Zagrebačkog salona 1990.

Njezina se djela nalaze u zbirkama zagrebačkih ustanova: Moderne galerije, Muzeja suvremene umjetnosti, Laube; također u privatnim kolekcijama Alfreda Brogyanyija u Beču, Nede Young u New Yorku.

Kao dio recentne i aktualne produkcije Marije Ujević-Galetović u tijeku je realizacija bočnih brončanih vratnica - nakon što su lani dovršene na središnjem ulazu - na katedrali u Požegi, a očekuje se i skoro postavljanje spomenika Jurju Križaniću u Moskvi. Na  Korzu u Slavonskom Brodu postavljen je spomenik Ivani Brlić mažuranić, a zastupljena je i sa  portretom A.G. Matoša u postavu Galerije „Ružić“.
 

(M.K., 10.05.2017)