Preskočite na glavni sadržaj

45. Šestinski dan

Tadicionalna kulturno-umjetnička manifestacija „Šestinski dan“ održat će se 6. srpnja u Zagrebu 45. put! Ovaj jubilej ujedno je i uvod i najava proslave 125. obljetnice aktivnog rada HSPD "Sljeme" Šestine-Zagreb, koja će se odvijati tijekom cijele iduće godine.
vrijeme: 06.07.2019. od 18 sati
mjesto: Zagreb, Mikulići 133 (igralište kod vile Pongratz)
url: http://www.hspdsljeme.hr

„Šestinski dan“ ima iza sebe 44. godina postojanja. Zaslugom vrijednih članova i organizatora prenosi se pozitivna energija očuvanja tradicije, običaja i kulturne baštine kraja u kojem živimo i koji nas svojom osobitom ljepotom i raznolikošću čini prepoznatljivima. Od osnutka i početka rada, predstavio je i predstavlja jednu od središnjih kulturnih događaja grada Zagreba.

Na manifestaciji se predstavljaju brojna kulturno-umjetnička društva, pjevači i tamburaški sastavi iz zemlje i svijeta. Kroz mnoge ove godine ugostili smo folklorne grupe iz cijele Hrvatske.

Ova smotra folklora ima izuzetno bogat kulturno-umjetnički program. U želji da ovaj događaj dobije još više na važnosti i omogući posjetiteljima izvorni doživljaj narodne pjesme, plesa i običaja u jednoj autentičnoj atmosferi održavamo izložbu starih obrta vezanih uz izradu čuvene šestinske nošnje, koja je zaštitni znak grada Zagreba. Osim izloženih proizvoda, na izložbi će se moći vidjeti niz prezentacija izrade opanaka, ševro cipela, remena, pletenja, vezenja, tkanja i drugih vještina naših majstora iz sekcije "Šestinske švelje", što je iznimno atraktivno za posjetitelje.

„Šestinski dan“ čuva, štiti i otima zaboravu etnografsko bogatstvo ovoga kraja, a time i grada Zagreba.