Preskočite na glavni sadržaj

Program obilježavanja 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle

U Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ Smiljan dana 10. srpnja 2019. godine, prigodnim će se programom obilježiti 163. obljetnica rođenja Nikole Tesle.
vrijeme: 10.07.2019.
mjesto: Smiljan
url: https://www.mcnikolatesla.hr/

Nikola Tesla rodio se otprilike u ponoć između 9. i 10. srpnja 1856. u selu Smiljan za vrijeme oluje. Teslina majka uzviknula je: 'Bit će on dijete svjetla'. To dijete svijeta obasjalo je svaki kutak Zemlje.
Prvo školovanje započinje u rodnom Smiljanu gdje ide u Krajišku trivijalku nakon čega odlazi u Gospić gdje ide u Pripremnu osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju. Iz rodne Like putevi su vodili do Karlovca, Graza, Praga, Budimpešte, Maribora, Pariza...
„Gospodine Edison, poznajem dva velika čovjeka. Jedan ste vi, a drugi je mladić koji stoji pred Vama“ - stajalo je u preporuci koju je za Teslu sastavio Edisonov suradnik Charles Batchelor, kada se Tesla s četiri centa uputio u Ameriku. Dokumentacija luke u New Yorku potvrđuje kako je Tesla u Sjedinjene Američke Države došao sa 25 godina, 7. travnja 1882. godine, brodom SS Nordland iz europske luke Antwerpen.
Život je proveo u Americi, gdje je na kraju i umro sa 86 godina, 7. siječnja 1943. u New Yorku. Posljednju počast odalo mu je dvije tisuće ljudi u katedrali St. John the Divine, među njima i trojica nobelovaca koji su došli pozdraviti čovjeka koji je popločao put čitavom tehnološkom razvoju modernog doba.

OBLJETNICA ROĐENJA NIKOLE TESLE I OTVORENJA MEMORIJALNOG CENTRA „NIKOLA TESLA” SMILJAN

Od svojih službenih početaka Memorijalni centar „Nikola Tesla” Smiljan tradicionalno slavi rođendan velikog znanstvenika Nikole Tesle i godišnjicu otvorenja, 10. srpnja svake godine. Održavanjem niza aktivnosti, projekata i izložbi, promiču se trajne vrijednosti obrazovanja, znanosti, kulture i komunikacije.

Program obilježavanja 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle
10.7.2019./ Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ Smiljan

11.00 sati  Uvodni govori
11.15 sati  „Nikola Tesla član HAZU“ predavanje , dr.sc. Marijana Borić /HAZU/
11.40 sati  Predstavljanje projekta „Izložba Nikole Tesle“ u Muzeju elektrotehnike – Sveučilište Pavia, Italija
12.00 sati  3 D printanje – mogućnosti i radionica, Duje Kalajžić
12.30 sati   „The Tesla Lamp“ -  prezentacija, Lika svjetlo d.o.o.
16.00 sati   Elektroboj – prezentacija inovacija iz područja elektrotehnike, udruga eSTUDENT
17.00 do 20.00 sati  Mural in vivo, umjetnik Leonard Lesić
18.00 sati  „Igra dronova i robota“ – Zajednica tehničke kulture grada Gospića i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije
20.30 sati  Đani Stipaničev – koncert