obavijest

Dan europskog filma za mlade – dječji žiri dodjeljuje europskog Oscara


vrijeme: 07.05.2017.

Treću godinu za redom kino 'Europa' i Zagreb Film Festival sudjeluju u Danu filma za mladu publiku, koji već petu godinu organizira Europska filmska akademija (European Film Academy – EFA) s ciljem promocije europske kinematografije i igranog filma za djecu. Ove godine Dan filma za mladu publiku održat će se 7. svibnja u čak 36 europskih gradova, a Kino Europa i ZFF predstavljat će Zagreb i Hrvatsku.

Filmove nominirane za Nagradu odabrao je međunarodni odbor u kojem se našla i naša Selma Mehadžić, a nominirani su sljedeći filmovi: švicarsko-francuski film 'Moj život kao Tikvica' redatelja Claudea Barrasa, njemački film 'Tschick' redatelja Fatiha Akina te švicarski film 'The Girl Down Loch Änzi' redateljice Alice Schmid.
 
Svaki od 36 gradova, među kojima su Beč, Bruxelles, Berlin, Budimpešta, Firenca, Amsterdam, Bratislava, Barcelona, London i mnogi drugi, oformio je dječji žiri koji će tijekom istog dana pogledati sva 3 nominirana filma, sudjelovati u razgovorima o filmovima te glasovati za svoje favorite. Filmu s najvećim brojem glasova po završetku događanja bit će dodijeljena Nagrada mlade publike za najbolji film za djecu. Dodjelu koja će se održati u ranim večernjim satima u Erfurtu bit će moguće pratiti putem live streama na www.yaa.europeanfilmawards.eu.
 
Projekcije filmova započinju u 9 sati i traju do 17 sati, u pauzama članovi žirija uz pomoć moderatora – među njima je i spisateljica Sanja Pilić - sudjeluju u razgovorima i analizama filmova te nakon zadnje projekcije glasovanjem odlučuju o finalnom dobitniku nagrade.
 
Prošle godine na Danu filma za mladu publiku u kinu Europa sudjelovalo je tridesetak mladih žirijevaca, a film kojemu su dodijelili najveći broj glasova, francuski film 'Uvijek svoja' u režiji Émilie Deleuze, osvojio je finalno Nagradu mlade publike ukupnim zbrojem glasova iz svih gradova sudionika.

(R.P.B., 05.05.2017)