Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski slikar Stjepko Mamić u Kini u projektu 'Novi put svile 21. stoljeća'

U kineskom gradu Xi'An-u 13. svibnja 2019. otvorena je izložba u suradnji sa pariškom povijesnim Jesenjim likovnim salonom a pod visokim pokroviteljstvom kineskog i francuskog Ministarstva kulture, u sklopu projekta 'Novi put svile 21. stoljeća'. Ovom žiriranom izložbom otvoren je Muzej mladih i djece u novom dijelu Xi'An a koji je nova kulturna prijestolnica Kine i međunarodni grad umjetnosti.  
vrijeme: 21.06.2019.
mjesto: NR Kina
url: https://www.salon-automne.com/en/history/

Jedini umjetnik iz Hrvatske je dubrovački slikar Stjepko Mamić koji izlaže kao član pariškog Salon d'Automne. Njegova živopisna slika s motivom šanpjera Raguzino Colorado, 100x 80 cm u tehnici mix-medije na lanenom platnu je dio zbirka od 175 odabranih radova iz selekcije Salon d'Automne. Na izložbi je izloženo i 100 djela kineskih slikara iz provincije Shaanxi čiji je glavni grad Xi'An. Ovom izložbom je službeno otvoren Muzej za djecu i mlade u središtu budućeg Xi'An Međunarodnog grada umjetnosti. Dio je  međunarodne kulturne razmjene u sklopu velikog kineskog projekta kulture „Put svile 21. stoljeća“.

Grad Xi'An,ima povijest staru više od 3.100 godina, bio je glavni grad Kine. Xi'an je jedan od deset najvećih kineskih gradova sa 12,9 milijuna stanovnika.

Xi'an je polazna točka  „Puta svile“ za koji se smatra da ga je kineski general Zhang Qian "otvorio" u 2. stoljeću prije Krista. Grad je postao poznat diljem svijeta 1974. god. kada je ovdje otkrivena „vojska od terakote“ stara oko 2.000 godina a koja se sastoji  od  6.000  ratnika  i konja od terakote  u prirodnoj veličini koji su sastavni dio  mauzoleja cara Qina. 

Odabrane  slike  iz  kolekcije Salon d'Automne  ostaju  kao dio postavke Muzeja tijekom godine dana. Među odabranim slikama je i Raguzino colorado kapetana Stjepka Mamića pred kojom se mnogi zaustavljaju. Jednostavna a opet bogata koloristički razigrana  izvedba plijeni pažnju brojnih posjetitelja izložbe svih generacija koji od otvorenja pohode  Muzej posvećen djeci i mladima.

O uspješnom umjetničkom pohodu dubrovačkog umjetnika Stjepka Mamića u na dalekom istoku, kojeg  je kao pomorski kapetan već odavno u više navrata pohodio  putevima Marka Pola i starog puta svile,  svjedoči  Stjepkovo uključenje  u projekt „Novi  puta svile 21 stoljeća“.  Tako je Stjepko Mamić  u rasponu od 2 mjeseca uspio postići svojevrstan  hat-trick u umjetosti na Dalekom Istoku: Japan, Kina, Južna Koreja. Naime, u travnju ove godine na Međunarodnom festivalu sakralne umjetnosti u Senlisu, starom tisućljetnom gradu francuskih kraljeva, Stjepko Mamić je kao laureat Festivala dobio nagradu  japanske umjetničke galerije iz Tokya ( slika sa Japancima omiljenim motivom ribe) koja je od tada izložena u Japanu, sada izlaže  u Xi'An-u drevnom gradu kineskih careva. A od sutra njegova slika će biti izložena u Muzeju u Seulu, prijestolnici  Južne Koreje, gdje izlaže kao član povijesnog pariškog udruženja i Salona Societe des Artistes Independants.