izložba

Izložba Ivane Armanini u Virovitici


vrijeme: 06.05.2017. 19,30
mjesto: Virovitica; Gradski muzej

U subotu, 6. svibnja, u 19,30 sati, u gradskom muzeju Virovitica otvara se samostalna izložba ilustratorice i dizajnerice Ivane Armanini, koja će se publici predstaviti izborom autorskih plakata i strip ilustracija i novog strip albuma 'katalog', svojevrsnu retrospektivu 15 godina umjetničkog rada. Izložba ostaje otvorena do 6. lipnja.

Ivana Armanini je prepoznatljiva po art brut crtežu, likovnosti snažnog kontrasta, izražajnim teksturama i stiliziranim likovima koje stvara u tušu, kombiniranim tehnikama i digitalnom grafikom. autorica subverzivno obrađuje društveno angažirane teme apsurdističkim humorom, dok motive često reducira gotovo na razinu znaka. kratke strip forme gradi na emocijama interpretirajući sadržaje, stanja i teme svakodnevnog života različitim stilskim pristupima koje razvija razigranim, spontanim, ludičkim senzibilitetom.


Ili, kako je možda i najsnažnije povodom izlaska ‘kataloga’ zapisao likovni kritičar Marko Golub: ‘stripovske table ivane armanini su kao neboderi i stambene zgrade u noći – u njima se sve događa zgusnuto i istovremeno, svaka sličica je prozor i u njemu je jedna priča, a svi prozori zajedno su još jedna velika priča, i sve je puno čudnih bića. ponekad na njima blješte i gase se svjetla i iznutra se čuje muzika: dum–dum–dum–dum–dum.’
Rođena je u Zagrebu gdje je završila i Akademiju likovnih umjetnosti. Osniva i vodi Komikaze (2002.), mrežu za proizvodnju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnu scenu kroz koju najviše objavljuje te izlaže na preko 200 izložbi, radionica i festivala. 2015. pokreće Femicomix turneju (‘ženski strip’, predstavljen u 7 država) a 2016. Femicomix ediciju koja predstavlja ženske autorice – pojedinačno, kroz seriju izložbi i katalogom.

U sklopu izložbe posjetitelji će imati priliku kupiti strip album Ivane Armanini ˝katalog˝ i ostale publikacije i printeve komikaza (uključujući plakate, bedževe, majice s tiskom) …

(M.K., 04.05.2017)