Preskočite na glavni sadržaj

Smotra hrvatskog filma u Beogradu

Zajednica Hrvata Beograda 'Tin Ujević,' u suradnji s Jugoslavenskom kinotekom, organizira prvu Smotru hrvatskog filma koja će se održati u Beogradu od 21. do 23. lipnja.
vrijeme: 21.06.2019.
mjesto: Srbija; Beograd
 
Uz izbor najboljih kratkih i dugometražnih filmova hrvatske produkcije u protekle tri godine, nagrađivanih na domaćim i međunarodnim festivalima, publika će uživati u posveti legendarnim avangardistima Dušanu Makavejevu i Mihovilu Pansiniju.

Smotra će uključiti cjelovečernje projekcije pulskih dobitnika: Mali Antonija Nuića, koji će i svečano otvoriti Smotru hrvatskog filma (SHF 2019), Kratki izlet Igora Bezinovića i Ladu Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića, uz izvanredne kratke igrane i eksperimentalne filmove Mladena Stanića, Judite Gamulin i Sare Jurinčić, te svjetski uspješne animacije Ježeva kuća Eve Cvijanović i Biciklisti Veljka Popovića.

Dokumentarni hrvatski film bit će zastupljen na Smotri retrospektivom mlađeg autora Igora Bezinovića, višestruko nagrađenog u Hrvatskoj i inozemstvu.

Reprezentativni izbor filmova Igora Bezinovića uz Kratki izlet uključit će kratke satirične i kritičke filmove o kulturi svakodnevice, tranziciji, zakonu i prestupu, etno-dokumentarce od Dom je tamo gdje je srce do Kartolina, te tragičku studiju tranzicijskog omladinskog muškog identiteta Veruda - film o Bojanu.

Projekcije se održavaju u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u centru Beograda, a cijeli raspored možete pronaći na ovoj poveznici.

Umjetnički direktor SHF 2019. je dokumentarist i predsjednik ZHB 'Tin Ujević' Stipe Ercegović. Selekciju Smotre potpisuje dr Ivana Kronja, filmologinja.

Izvor: HAVC