izložba

Izložba prof. Nenada Fabijanića - Spomenik domovini


vrijeme: 05.05.2017. - 14.05.2017.
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 11

Izložba prof. Nenada Fabijanića 'Spomenik domovini' otvara se u Muzeju za umjetnost i obrt, u petak, 5. svibnja, u 19 sati. Izložba ostaje  otvorena do 14. svibnja 2017.
Projekt Spomenik domovini
autor prof. Nenad Fabijanić, dipl.ing.arh.
dizajn stakla Jeronim Tišljar, akad. kipar
projektni tim Željko Pavlović, dipl.ing.arh., Davorin Pavlović, dipl.ing.arh. Studio Kušan
konstrukcija Berislav Medić, dipl.ing.građ.
hortikultura Robert Duić, dipl.ing.agr.
rasvjeta Nino Kušter
maketa Maja Francuz, mag.ing.arh.
fotografija Miro Martinić

Domovina je dom zajednice koja dijeli prostor i povijest, kulturu i tradiciju. Domovina je mjesto jedinstva i identiteta. Zato je jedna i jedina.


U složenu kompoziciju Velike osi memorijal unosi simboliku i umjetnost. Asketskim oblikovanjem i pročišćenim vokabularom uspostavlja dijalog s okolnom arhitekturom. Sastoji se od triju artefakata, koji se redaju od sjevera prema jugu. Zelini zid od tise tvori okvir, koji naglašava, a ne razdvaja. Portal na južnom rubu obilježava ulaz u prostor memorijala. Simbolizira Novo i Sponu – na dodiru Velike osi i Ulice grada Vukovara.
 
Kroz Portal se preko uzdignutog, lebdećeg platoa prilazi jezgri memorijala: Oltaru i Zidu svjetlosti. Tordirani kameni masiv Oltara izvire iz zemlje. Simbol je energije, mjesto rituala i ceremonijalnog korištenja – Memento vivere – sjeti se života.

Zid svjetlosti satkan je od kristalnih prizmi i optočen vodenim površinama u kojima se zrcali, uronjen u nebo. Svjetlo povezuje prošlost i budućnost, veličinu žrtve i slobodu stečenu životom. dr.sc. Snješka Knežević, pov.umjetnosti

(M.K., 03.05.2017)