Preskočite na glavni sadržaj

6. Midsummer Scene Festival u Dubrovniku

6. Midsummer Scene Festival u Dubrovniku
Šesto izdanje Midsummer Scene Festivala, koji se od 21. lipnja do 7. srpnja održava u Dubrovniku, predstavljeno je u utorak u Palači Sponza, a organizatori su najavili bogat program čiji je središnji događaj izvedba predstave 'Romeo i Julija' Williama Shakespearea, koja će se na tvrđavi Lovrijenac održati trinaest puta, od 22. lipnja do 5. srpnja.
vrijeme: 21.06.2019.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.midsummer-scene.com
Izvršna producentica Festivala Darija Mikulandra Žanetić  zahvalila je Gradu Dubrovniku i gradskoj Turističkoj zajednici, koji su od prve godine festivala prepoznali njegov značaj.


„Jako smo ponosni na puno toga što smo postigli u dosadašnjim godinama, a bez Grada Dubrovnika i TZ-a to ne bi bilo moguće“, rekla je Mikulandra Žanetić.


Redatelj glavne festivalske produkcije, tragedije „Romeo i Julija“, Sean Aita istaknuo je kako je radnja predstave smještena u Veronu 1960-ih godina, u okružju mafijaškog klana La Mala del Brenta.


„Takvo okruženje naglašava pitanje obiteljske časti, koda ponašanja i očekivane poslušnosti, a i scene borbi su prikazane na poseban način. Po cijele dane radimo na Lovrijencu, a svi su članovi tima sjajno reagirali. Vjerujem u ovu predstavu i ponosan sam na sve postignuto. U vrijeme britanskog izolacionizma bitno je dijeliti univerzalnost umjetnosti i kulture“, objasnio je Aita.


Producent festivala Filip Krenus rekao je kako će predstava na engleskom jeziku „Uncle Maroje Re-Examined“ gostovati na festivalu u Gdanjsku.


„Zanimljivo je da su predstavu uvrstili u glavni program, a da je uopće nisu vidjeli“, istaknuo je Krenus.


Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje naglasila je da se festival već nametnuo kao pravi proizvod kulturnog turizma, čemu gradska uprava uvijek daje posebni naglasak.


„Drago mi je da i ove godine festival surađuje s gradskim kulturnim ustanovama“, dodala je Hilje.


Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić rekla je kako je festival kvalitetan dubrovački kulturni proizvod.


„Kultura i turizam se u Dubrovniku vješto isprepleću tijekom cijele godine, ali se posebno budi na samom početku ljeta. Projekt ide dalje, a posebno se veselimo predstavi 'Romeo i Juliji'. Zahvaljujem dubrovačkoj i londonskoj ekipi na svom uloženom trudu“, istaknula je Vlašić.


Festival će biti otvoren na Svjetski dan glazbe


Festival će biti otvoren na Svjetski dan glazbe 21. lipnja pred crkvom svetog Vlaha besplatnim koncertom hrvatskog glazbenika i skladatelja Mateja Meštrovića s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem indonezijskog dirigenta Noormana Widjaje. Meštrović će tom prilikom, između ostalog, praizvesti svoje djelo „New England Rhapsody“.


Glavni festivalski događaj, predstava „Romeo i Julija“ redatelja Seana Aite, održat će se trinaest puta na tvrđavi Lovrijenac od 22. lipnja do 5. srpnja s postavom britanskih glumaca.


Za 27. lipnja zakazana je, također na Lovrijencu, predstava „Ja, koja imam nevinije ruke“ u izvedbi Vesne Tominac Matačić i u režiji Ivana Lea Lema, a inspirirane opusom Vesne Parun.


Kabaret Sarah-Louise Young i Michaela Roulstona „Pjesme za ljubavnike (i ostale idiote)“ održat će se 6. srpnja u Kneževu dvoru, a festival će zatvoriti predstava „Uncle Maroje Re-Examined“ prema „Dundu Maroju“ Marina Držića, koprodukcija Doma Marina Držića i Midsummer Scene Festivala u režiji Paola Tišljarića i izvedbi festivalskog ansambla u Kneževu dvoru 7. srpnja.


„Midsummer Scene Festival“ festival je na engleskom jeziku Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a u izvedbi produkcijske tvrtke Brilliant Events. (Hina)