Preskočite na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada i programom posvećenom M. Crnobrnji Gumbeku zatvoreni 43. Dani satire

Predstava 'Realisti' SNG Nova Gorica iz Slovenije proglašena je u utorak u Zagrebu najboljom predstavom 43. Dana satire Fadila Hadžića, a program koji je od 1. lipnja predstavio u Satiričnom kazalištu Kerempuh 13 ponajboljih satiričnih ostvarenja iz Hrvatske i regije zaključen je prigodnim prisjećanjem na legendarnog glumca hrvatske komediografije Mladena Crnobrnju Gumbeka i otkrivanjem njemu posvećene zvijezde na Kerempuhovoj Stazi slavnih.
vrijeme: 18.06.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.kazalistekerempuh.hr/
Na svečanom zatvaranju festivala koji "jedini na ovim proslovima slavi beskompromisan pristup humoru" publiku je pozdravio ravnatelj domaćina, Satiričkog kazališta Kerempuh, Roman Šušković-Stipanović.


Izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim predstavama, istaknuvši kako se festival i ove godine trudio izborom prikazanih ostvarenja ispuniti svoju temeljnu misiju promicanja kvalitetnih predstava satiričkoga i komediografskoga prosedea, poticanja i razvijanja suvremenog pisma, te otvaranja prostora mladim umjetničkim snagama uz Hrvatske i regije.


"Iznad svega, ovaj jedinstveni festival simbolična je proslava umjetnosti, slobode i kreativnog izričaja koji postavlja često neugodna pitanja o društvu u kojemu živimo, suočavajući publiku s gorućim problemima svakidašnjice kroz humor i satiru", rekao je Šušković-Stipanović.


Ukupno 13 predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije te BiH


Na 43. Danima satire od 1. lipnja izvedeno je ukupno 13 predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije te Bosne i Hercegovine po izboru Željke Turčinović, a nagrade najboljima dodijelio je ocjenjivački sud u kojemu su bili glumac Dražen Čuček, dramaturg Dubravko Mihanović i novinarka i kazališna kritičarka Večernjeg lista Bojana Radović.


Najboljom predstavom u cjelini proglašen je komad "Realisti" Jure Karasa u režiji Tijane Zinajić, "predstava moćne kolektivne energije mladog ansambla koji scenu osvaja strpljivo i bez zadrške" u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice, koja, po mišljenju ocjenjivačkog suda pročitanom na dodjeli, "iz prizora u prizor, songa u song, gradi cjelinu istodobno minimalističnu i raskošnu, organsku i artističnu, neobuzdanu i preciznu, izrađenu do detalja".


Nagrada za najbolju glumicu festivala dodijeljena je Dariji Lorenci Flatz, za "nimalo površno, otvoreno i nasmijano, bez stereotipa ili predrasuda, studiozno i duhovito" odigranu ulogu pijane osobe u autorskom projektu "Brodolomke" u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Kazališta Moruzgva iz Zagreba i Ludens teatra iz Koprivnice.


Nagradu Mladen Crnobrnja Gumbek za najbolju mušku ulogu, građenu "s vjerom da je manje ponekad doista više, a neizgovoreno je bitno kao i izrečeno, potisnuto kao i pokazano" dobio je Boris Isaković za ulogu Gospodina R. u predstavi "Zašto je poludeo gospodin R.?" u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i režiji Bobe Jelčića. Jelčić je dobio nagradu za najbolju režiju, za "dojmljivo oblikovanu predstavu, u kojoj bešavno spaja intimno i politično".


Za najbolji tekst 43. Dana satire nagrađen je Mate Matišić, za "gorak i potresan, provokativan i drzak, nesmiljen i sućutan" komad "Ničiji sin" u režiji Marka Misirače i izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta, koji je "komedija koliko i tragedija, moralitet koliko i satira, groteska koliko i bespoštedna realistična drama".


Dodijeljene su i nagrade za najbolju sporednu žensku te mušku ulogu, i to Nadine Mičić za "ranjivo raslojavanje karaktera" lika Ine u predstavi "Murlin Murlo" u režiji Alena Muratovića i izvedbi Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Dragon teatra iz Zadra, te Vilimu Matuli za "iscrtavanje lica i naličja bez površnih efekata" u ulogama Djeda i Điđija u predstavi Damira Karakaša "Blue Moon" u režiji Borisa Liješevića i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh.


Domaćinu festivala, Satiričkom kazalištu Kerempuh, pripala je još jedna nagrada, i to za ulogu koju je publika najbolje prihvatila, koju je dobio Filip Detelić za lik Kjella s kojim se "susreće hrabro i angažirano, ostvarujući ga u dinamičnoj komunikaciji sa suigračima i gledateljima" u predstavi "Elling" u režiji Hrvoja Korbara. Nagradu Sabrija Biser mladoj glumici/glumcu do 28 godina dobila je Katarina Romac za ulogu Katarine u predstavi "Kroćenje goropadnice" Ivana Plazibata i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split.


Dodijeljena je i Posebna nagrada za specijalno postignuće i to ekipi predstave "Katalonac" u režiji Ivana Penovića i izvedbi Teatra &TD i Rupera iz Zagreba, za komad u kojemu se "zamamno miješaju generacijski vrisci i iskonski ritmovi, sirovost hip-hop pjesništva s jekom nedogađanja".


Prigodan program prisjećanja na život i djelo M. C. Gumbeka


Uoči proglašenja laureata, upriličen je prigodan program prisjećanja na život i djelo legendarnog glumca hrvatske komediografije Mladena Crnobrnje Gumbeka, koji je čitav svoj radni vijek proveo u Kerempuhu, gdje je odigrao preko 10 tisuća predstava.


Nakon prikazanih isječaka iz filmova i serija u kojima je Gumbek igrao, reklama u kojima se pojavljivao, te kratkih glumačkih reminiscencija na glumca kojeg su, kako je rečeno, "obilježili spontano histrionstvo, toplina humora i neposredan dodir s publikom", poslije svečane dodjele nagrada, na Stazi slavnih ispred Kerempuha, uz pratnju ZET-ova puhačkog orkestra, otkrivena je njemu posvećena zvijezda. (Hina)