izložba

Mentalni sklop 2: Zlatko Keser - Igra šaha /sljedbenik - mentor


vrijeme: 04.05.2017. - 13.05.2017.
mjesto: Zagreb; Galerija Kranjčar, Kaptol 26

Izložba iz ciklusa 'Mentalni sklop 2' Zlatko Keser - Igra šaha /sljedbenik – mentor, otvara se u četvrtak, 4. svibnja, u 19 sati. Otvorenju će prethoditi razgovor kustosa izložbe Mladena Lučića s umjetnikom Zlatkom Keserom. Izložba ostaje otvorena do 13. svibnja.

Protekla izložba drugog djela ciklusa Mentalni sklop po prvi put je kao mentora predstavila jednog kustosa, točnije kustosicu, a sada se u toj ulozi, prvi put u ovom ciklusu, pojavljuje nešto apersonalo, metafizičko i metajezično. Dakle, mentor je šah, ta drevna kompleksna igra brojnih civilizacija i nebrojenih konotacija, a sljedbenik je ugledni hrvatski umjetnik neuhvatljiva slikarskog nerva, Zlatko Keser.

Možda smo ovim izborom do sada najbliži suštinskom poimanju pojmova naslova ciklusa (sljedbenik, mentor), jer Keser je istinski poklonik, odličan igrač, analitičar i teoretičar te intelektualne igre koja mu svakako predstavlja duhovnog mentora, odnosno nedvojbenu mentalnu nadgradnju njegovog ljudskog i umjetničkog bitka. Naravno da Keserova ljubav prema šahu nije bila razlogom ove izložbe jer u prvoj ideji ove izložbe vidio sam rasnog slikara i vrhunskog pedagoga koji je kao profesor zagrebačke likovne Akademije odgojio generacije vrhunskih slikara. Činilo mi se logičnim da mu sučelim jednog od njegovih mnogobrojnih učenika, čime bi se na adekvatan i eksplicitan način ilustrirao odnos učitelja i učenika, odnosno doslovnost relacije mentora i sljedbenika. Međutim, za posjeta slikarevom atelijeru ugledao sam debelu mapu na kojoj je pisalo Vizualizacija šahovske igre, a otvorivši je ugledao sam niz začudnih crteža - Keserovih skicoznih likovnih analiza odigranih šahovskih partija.

Ti crteži, vođeni egzaktnom šahovskom logikom, na jedinstven su način potvrdili nepredvidivost i neizmjernu kombinatoriku ove igre, ali i otvorili niz neočekivanih likovnih rješenja koji su objedinili kvalitete svog autora: istančanu vizualnu senzibilnost, nesputanost, analitičnost i maštovitost. Te skice progovaraju o začudnoj Keserovoj imaginaciji koja je, bazirana na egzaktnim analizama šahovskih partija, oslobodila autorov meta jezik i ponudila niz intimnih, ali izuzetno snažnih dnevničih zapisa. Nadgradnja tog mentalnog jedinstva evidentna je i u velikim slikocrtežima koje Keser prvi put izlaže, a koji, pokrenuti snažnom unutarnjom energijom, predstavljaju svojevrsni supstrat autorova umjetničkog djelovanja jer minimalističkim jezikom progovaraju o esencijalnim estetskim i etičkim problemima Keserovog slikarstva. Ako je Duchamp prekinuo sa svojom umjetošću potpuno se posvetivši šahu, Keser je u toj igri otkrio mentalnu energiju koja ga bez sumnje vodi k novim likovnim istraživanjima i neslućenim dosezima umjetničkih istraživanja. Iz teksta, Mladen Lučić

Zlatko Keser rođen je 23. siječnja 1942. godine u Zagrebu. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je 1967. u klasi prof. Otona Postružnika, u kojoj od 1967. do 1969. godine polazi i postdiplomski studij, a od 1971. do 1975. suradnik je Majstorske radionice prof. Krste Hegedušića. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu postaje docent 1986., izvanredni profesor 1991., redoviti profesor 1995., a profesor emeritus od 2014. godine kada je i umirovljen. Osim slikarstvom bavi se grafikom, ilustriranjem knjiga te izradom vitraja, murala i fresaka.Godine 2000. postaje član suradnik, a 2001. redoviti član HAZU-a.Realizirao je šezdesetak samostalnih izložbi, te je sudjelovao na oko 250 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Kairo, Peking, Amsterdam, Bruxelles, Den Haag, Košice, Cagnes-Sur-Mer, Tampere, Seul, Köln, Cleveland, Rim, Villach, Milano, Barcelona, Pittsburgh, Budimpešta, Paris, Sao Paulo, Luxemburg, Cremona...). Dobitnik je 22 nagrade među kojima i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2015.godine. Živi i radi u Zagrebu.

(M.K., 03.05.2017)