predstava, djeca, mladi

'Putovanje i zgode šegrta Hlapića' u ZKL-u


vrijeme: 05.05.2017. 19 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište lutaka, Trg kralja Tomislava 19

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje novu premijernu izvedbu slavne priče Ivane Brlić Mažuranić o postolarskome šegrtu Hlapiću, koja će se održati u petak, 5. svibnja, s početkom u 19 sati. Roman je napisan 1913., a autorica je sama napravila i scensku adaptaciju 1930. godine, koju je Ana Tonković Dolenčić doradila i prilagodila suvremenim gledateljima i lutkarskoj pozornici.

Prema Matošu, Hlapić je malo remek djelo napisano u maniri najboljih knjiga čovječanstva koje ne čitaju s nasladom samo mali i neuki, već odrasli i inteligentni.
 
Hlapićev put je gotovo anđeosko poslanje, jer taj mladi šegrt kao „general neke čudnovate vojske“ (kako ga opisuje autorica) odlazi u svijet pomoći kome treba. I razgaziti čizmice. Posve lišen cinizma i proračunatosti, Hlapić je personifikacija višeg dobra koje u konačnici uvijek pobjeđuje te velike i male podsjeća da su rad i poštenje jedina dva prava smjerokaza na životnome putu.
 
„Ivana Brlić Mažuranić, osim što je bila prva žena akademik na ovim prostorima, nekoliko puta predlagana za Nobelovu nagradu i vrhunski erudit, bila je i majka sedmero djece koja je većinu života posvetila njihovu odgoju te kao i današnje, moderne žene, bila rastrgana između vlastitih ambicija i obaveza koje nosi obiteljski život. Međutim, ona je svojim literarnim opusom zapravo povezala te dvije krajnosti, majčinstvo koje podrazumijeva neprekidnu buku i spisateljstvo koje traži samoću pa su njezina djela zapravo filozofija roditeljstva koja ima zadatak usaditi djeci vjeru u neki bolji, pravedniji svijet što se ne temelji na naivnoj vjeri ili postojećim postulatima, već na osobnom djelovanju i napredovanju“, piše autorica scenske prilagodbe Ana Tonković Dolenčić.
 
Predstava je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a jamačno će i odrasle vratiti u djetinjstvo.
 
Redatelj predstave je Zlatko Sviben. U predstavi glume Jadran Grubišić kao Hlapić, Marta Bolfan Ugljen kao Gita, Andrea Baković kao Ivana Brlić Mažuranić te Dinka Vuković, Mira Bosanac, Željko Šestić, Anđelko Petric, Siniša Miletić i Borna Galinović. Skladatelj glazbe je Veseljko Barešić, autorica lutaka je Ria Trdin, scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić a oblikovatelj svjetla je Dražen Dundović.

 
Autorica fotografija je Ines Novković.

(R.P.B., 28.04.2017)