izložba

Izložba Ane Vivode: Interakcije


vrijeme: 26.04.2017. - 27.05.2017.19,00
mjesto: Mali Lošinj; Galerija Fritzi

Danas, 26. travnja, u 19 sati, u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju, otvara se samostalna izložba Ane Vivode pod nazivom 'Interakcije'.  Izložba ostaje otvorena do 27. svibnja.

Na izložbi će biti izložene grafike i knjige umjetnika nastale od 2011. g. do danas. Ana Vivoda u svojem se opusu bavi istraživanjem odnosa između umjetnika i umjetničkog djela. U kolikoj je mjeri umjetničko djelo rezultat umjetničine imaginacije, a koliko na umjetnicu utječu vanjske okolnosti?

Može li poruka posredovana umjetničkim djelom netaknuta stići do primatelja ili ju promatrač nužno preoblikuje u skladu sa svojim očekivanjima i shvaćanjima? Anina djela nisu konačna, ona su podloga za nova proučavanja. Radovi s nakupinama prijašnjih umjetničinih nadahnuća zadobivaju drugačija značenja, manifestiraju se u "novom" umjetničkom djelu. Stvarnost nije objektivna, sastoji se od bezbroj vanjskih podražaja i neizmjerno mnogo unutrašnjih pobuda. Središnje mjesto na izložbi ima grafička instalacija Interakcije. Instalacija je otvorena, nedovršiva, stalno primjenjiva mreža odnosa u promjenjivoj ravnoteži. Za Anu Vivodu preoblikovati vlastito umjetničko djelo znači zapravo nastaviti živjeti, neprestano (se) obnavljati. U tom samoobnavljajućem procesu nema mjesta egoizmu, umjetnica tka sebe u djelo iz kojeg će nastati nova vrijednost.

Ana Vivoda, (Rijeka, 1979.) diplomirala je na Odsjeku za likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Završila je poslijediplomski studij (Project Studies) na Royal University College of Fine Arts u Stockholmu u Švedskoj. Doktorirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2013. Radila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Učiteljskom fakultetu u Rijeci, Odjelu u Gospiću, a od 2011. godine docent je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Priredila je šest samostalnih izložbi grafike i crteža (u Rijeci, Madridu, Zagrebu, Puli). Sudjelovala je na tridesetak kolektivnih izložbi u Hrvatskoj te na više od stotinu međunarodnih izložbi grafike, crteža i umjetničke knjige u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je pet nacionalnih i deset međunarodnih nagrada i priznanja za umjetnički rad.

(M.K., 26.04.2017)