konferencija, znanstveni skup

U sklopu 'Knjige Mediterana' počeo znanstveni skup o Dioklecijanu


vrijeme: 19.09.2005. - 19.09.2005.
mjesto: Split

U Etnografskom muzeju u Splitu počeo je danas središnji znanstveni skup 17. Tjedna knjige mediteranske tematike "Dioklecijan, tetrarhija i Dioklecijanova palača o 1700. obljetnici postojanja" na kojemu sudjeluje tridesetak domaćih i inozemnih stručnjaka - dioklecijanista.

Na skupu će biti izložena dugogodišnja istraživanja vezana uz Dioklecijanovu palaču, cara Dioklecijana, kasniju sudbinu tetrarhije - četverovlašća, te uz druga carska i slična zdanja Rimskoga Carstva. Organizatori su trodnevnoga simpozija, pod pokroviteljstvom tvrtke Portus Adria, Književni krug Split, Mediteranski centar za graditeljsko naslijeđe, splitski Konzervatorski odjel Ministarstva kulture, zagrebački Filozofski fakultet i splitski Zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Predsjednik splitskog Književnog kruga akademik Nenad Cambi, otvarajući skup pročitao je brzojave predsjednika Republike Stjepana Mesića, predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i ministra kulture Bože Biškupića u kojima se naglašava važnost okupljanja svjetskih stručnjaka koji svojim izlaganjima pridonose proslavi 1700. godišnjice grada Splita.
Prvoga radnog dana izlagalo je desetak stručnjaka iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Italije, Njemačke i SAD-a. Wolfgang Kuhoff sa Sveučilišta u njemačkom Augsburgu izlagao je o carskim rezidencijama i sjedištima nakon umirovljenja kao izrazima carske vlasti i javnog predstavljanja. Posebno se osvrnuo na važna istraživanja dviju palača u Srbiji. Palatium Romuliana, zdanje u Gamzigradu kod Zaječara, pripadalo je Dioklecijanovu nasljedniku i zetu Galeriju. Za razliku od splitske, ta je građevina sa svojih dvadeset moćnih višekutnih kula i debelim zidovima bila podignuta da bi se uspješno obranila od potencijalnih neprijatelja, dok su mauzoleji za cara i njegovu majku ležali daleko izvan zdanja. Galerijevu nasljedniku Maksiminu Daji, tvrdi Kuhoff, vjerojatno se mogu pripisati ostaci palače u Šarkamenu, smještenom sjeverno od Palatium Romuliana. Ta je građevina nedovršena, a građena je prema modelu Romuliane. Na tom je nalazištu, uz novčiće, pronađen i vrijedan ženski nakit, pa se pretpostavlja da je tu pokopana žena iz kraljevske obitelji, najvjerojatnije Galerijeva majka.
U sklopu znanstvenog skupa bit će prikazani filmovi "Palača sunca" Bogdana Žižića i "Šarkamen" Miodraga Tomovića, a organizirat će se i posjeti rimskim vojničkim logorima i naseljima Tilurij, Burnum i Varvaria u Dalmatinskoj zagori.


Hina

Manifestacija (detaljnije)