Preskočite na glavni sadržaj

DHF: Snažna i raznolika selekcija ovogodišnjeg festivala

DHF: Snažna i raznolika selekcija ovogodišnjeg festivala
Dani hrvatskog filma ove će se godine održati od 14. do 18. lipnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, od kojih je središnja kino Tuškanac, gdje će se u 'snažnoj i raznolikoj' selekciji prikazati više od stotinu filmova.
vrijeme: 14.06.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://danihrvatskogfilma.net/
 

Za nagrade će se natjecati 14 animiranih filmova, 16 eksperimentalnih, 14 kratkih igranih, 23 dokumentaraca, 11 namjenskih filmova i 28 glazbenih spotova, ukupno 106 filmova koje je odabralo deset selektora iz Hrvatskog društva filmskih kritičara, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare.


"Po broju prijavljenih i odabranih filmova svih rodova i vrsta kratkog i srednjeg metra, najviše je bilo dokumentaraca koji su ove godine najkvalitetniji, dok od producenata po zastupljenosti prednjači Akademija dramskih umjetnosti", rekao je umjetnički ravnatelj Dana Josip Grozdanić.


Kaže kako je izazov prikazati i afirmirati najbolje od godišnje domaće produkcije. "Na jednom mjestu prezentiramo i vrednujemo hrvatski film, dajemo mu dostojanstvo i radimo na njegovoj vidljivosti",  ustvrdio je.


Po njegovim riječima, Dani i ove godine posvećuju podjednaku pozornost aktualnoj domaćoj filmskoj produkciji, kao i klasičnim ostvarenjima u dokumentarcima. Tako program "Retro: Obnovljena baština" donosi dokumentarce i animirane filmove, "Pod ljetnim suncem" Obrada Gluščevića, "Koliko to vrijedi" Kreše Golika, "Most" Zlatka Sudovića i "Djevojka za sve" Nikole Kostelca.


Dragan Jurak, član selekcijske komisije, ocijenio je kako su Dani hrvatskog filma najbolja filmska smotra u Hrvatskoj, jer sve ono što se događa u hrvatskom filmu dolazi na taj festival.


Iz programa je izdvojio Kartoline, serijal skupine autora na čelu s Igorom Bezinovićem, kratke vinjete koje su se prikazivale na HTV-u, a dobile su najvišu ocjenu selektora (4.4).


Najboljom smatra selekciju dokumentarnog filma, u kojoj će se prikazati, među ostalim, "Srbenka" Nebojše Slijepčevića te produkcija vrlo aktivne Restartove škole dokumentarnog filma koja dolazi na festival s čak šest filmova, a tu je i animirani film "Chris the Swiss" Anje Kofmel.


Bogdan Žižić dobitnik nagrade za životno djelo


Na otvorenju festivala tradicionalno će se uručiti Zlatni Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za životni doprinos filmskoj umjetnosti. Ovogodišnji dobitnik je redatelj Bogdan Žižić, a u večeri otvorenja prikazat će se njegov film "Pohvala ruci".


Žižić je jedan od najplodnijih hrvatskih autora kratkometražnih dokumentarnih i igranih filmova, koji su često bili nagrađivani na međunarodnim festivalima. Kao režiser debitira dokumentarnim filmom "Poplava" (1964.), a iz bogatog opusa izdvajaju se još "Pohvala ruci" (1968.), "Otkopčati dugme" (1968.), "Ivana" (1981.) i "Goli otok" (1994.). Snimao je i dokumentarce posvećene likovnim umjetnicima.


Treću godinu zaredom Dane organizira Centar za kulturu Trešnjevka (CKT). "Polako već ulazimo u tradiciju organizacije te važne nacionalne manifestacije, kako bi se ona mogla održati. Kad prijavljujemo programe imamo puno volje i želje, no zbog financija ne možemo se pomaknuti s mjesta",  ravnateljica CKT-a Ljiljana Perišić.


Izvijestila je kako je HAVC podupro festival sa 190 tisuća kuna, Grad Zagreb sa 60 tisuća, Društvo hrvatskih filmskih redatelja s 30 tisuća, a od HEP-a je dobio pet tisuća kuna.


U popratnom programu održat će se, među ostalim, program Izvan okvira za koji su izabrani filmovi koji se po nečemu izdvajaju, zanimljivi temama ili autorskim odmacima od uobičajenih pristupa, a organizirat će se i okrugli stol o glumi u kratkom hrvatskom filmu te predstavljanje knjige "Branko Belan - zaboravljeni klasik" Nenada Polimca i  Željka Ivanjeka.


Tu je i radionica koju vodi redatelj Damir Čučić, a u okviru koje polaznici nude inovativno čitanje zagubljenog televizijskog filma Intima Ante Peterlića iz 1965. godine.


Od filmske baštine prikazat će se i sedam restauriranih epizoda iz proslavljenog animiranog serijala "Inspektor Maska" iz 1962. i 1963. godine, koji nastao u Zagrebu filmu.


U žiriju koji će odabrati najbolje filmove su redateljica Jasna Zastavniković, glumica Mia Melcher i snimatelj Filip Tot.


Osim u kinu Tuškanac, festival će se održati na platou iznad tog kina, u CK Trešnjevka i Parku stara Trešnjevka te u Kulturnom centru Mesnička. (Hina)