predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Pomoćno vrijeme postojanja' Maria Suška


vrijeme: 11.04.2017. 19:00
mjesto: Cafe u Dvorištu, J. Žerjavića 7/II, Zagreb
organizator: Meandar Media d.o.o.

Meandar Media poziva na predstavljanje knjige  'Pomoćno vrijeme postojanja' autora Maria Suška koje će se održati u Cafe-u u Dvorištu, u utorak, 11. travnja, u 19:00 sati. Uz autora, sudjeluju i Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić i Branko Čegec.
 
O knjizi
Ove pjesme su poput Goyinih Strahota rata, prožete tankoćutnim slikama i ustrojnom vrsnoćom, predočujući čitatelju paradoks i ironiju preživljavanja smrti.
Robert Karmon
Kao čin svjedočenja, ova knjiga egzistira u “pomoćnom vremenu postojanja”, izvan svjetovnih granica koje pjesme vješto predočuju. One govore o mjestu koje nije usidreno u vremenu i njegovim pustošenjima, premda su u svojoj napetosti poput sanja i katarze.
Tim Wood
U trećoj knjizi pjesama u nakladi Harbor Mountain Pressa, Suškova vještina i jasnoća očituju se svom svojom žestinom…Njegovo jezično umijeće je bez premca. U Suškovim stihovima poezija nalazi svoje iskupljenje.
Peter Money
 
O autoru
Mario Suško (1941) pjesnik je, prevoditelj i esejist koji od 1993. predaje književnost i jezikoslovlje na SUNY Nassau Community Colegeu u Garden Cityju, New York. Autor je 34 pjesničke zbirke, a poezija mu je, među inima, tiskana u antologijama i časopisima u Hrvatskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Indiji i Irskoj. Priredio je nekoliko antologija i preveo, među inima, romane Williama Styrona, Saula Bellowa, Bernarda Malamuda, E. L. Doctorowa, Donalda Barthelma, Kurta Vonneguta i Murraya Baila. Godine 2002. Meandar je tiskao Suškovo integralno izdanje/prijevod kultne knjige Walta Whitmana Vlati trave, a 2014. nakladnička kuća Harbor Mountain Press izbor iz suvremene hrvatske poezije, Surfacing, koji je Suško priredio s Brankom Čegecom i preveo na engleski.
Godine 2012. postao je dopisnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a 2015. dobitnikom Goranova vijenca 52. Goranovog proljeća.

(L.V., 07.04.2017)