Preskočite na glavni sadržaj

Poznati koreograf Yuval Pick gostuje u Zagrebu

Umjetnička organizacija de facto, u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, u Gliptoteku HAZU dovodi plesnu predstavu 'Hydre' poznatog francusko izraelskog koreografa Yuvala Picka, a koja će biti izvedena 30. i 31. svibnja.
vrijeme: 30.05.2019. 20 h
mjesto: Zagreb, Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2
url: https://www.facebook.com/defactozagreb/
 

Cie. Yuval Pick: 'HYDRE'

30. (četvrtak) i 31. (petak) svibnja 2019. u 20:00h / Gliptoteka HAZU

Neočekivani Rendez-vous, pilot projekt, po prvi puta u Hrvatskoj predstavit će publici mjesta baštine i nove umjetničke oblike zabave uživo. Poznata hrvatska umjetnička organizacija renomiranog kazališnog redatelja Saše Božića de facto u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, kroz projekt Neočekivani Rendez-vous predstavlja koreografa Yuval Picka i predstavu Hydre. Prvi put izveden 2016. godine, Hydre (višeglavo čudovište iz grčke mitologije) je plesna predstava francusko izraelskog koreografa Yuval Picka. Izvedba je sastavljen od tri zasebna djela koji se uvijek nanovo prilagođavaju prostoru izvedbe. Pet plesača izvodi tri scene na tri lokacije, a publiku kroz različite prostore vodi izvođač. Koreograf Yuval Pick u predstavi propituje kako razotkriti sjećanje prostora i arhitekture kroz pokret i zvučnu kompoziciju objedinjujući vremenske slojeve akumulirane u prostoru. Kroz fizičku prisutnost plesača i  publike prostor se tako transformira i stvara novo iskustvo. Prvi trio, stvoren na plemenskoj elektronskoj glazbi, pulsira i širi energiju koja oblikuje prostor istinskom vitalnošću. Duo odzvanja otkucajima srca koje udara u ritmu disanja dviju ženskih izvođača. Prostor odzvanja simfonijom sinkopiranja i udarnih pokreta. Putovanje završava kvartetom čije su plesne putanje poput utjelovljenja zvučnih valova, mlazova energije koji se šire kroz prostor.
 

Yuval Pick, koreograf

Na čelu Nacionalnog koreografskog centra Rillieux-la-Pape od kolovozu 2011., Yuval Pick za sobom ima dugu karijeru izvođača, pedagoga i koreografa. Školovan u Bat-Dor Dance School u Tel Avivu, pridružuje se Batsheva Dance Company 1991. koju napušta 1995. i započinje međunarodnu karijeru s umjetnicima poput Teroa Saarinena, Carolyn Carlson i Russela Maliphanta. 1999. pridružuje se Baletu Nacionalne opere Lyona, a  2002. osniva svoju vlastitu plesnu grupu The Guests. Od tada potpisuje djela koja se odlikuju razrađenim pismom pokreta uz pratnju čvrstih suradnji sa skladateljima u kojima ples predlaže ravnotežu koja bez prestanka dovodi u pitanje razliku između pojedinca i grupe.  2012. kreira djelo No play hero na glazbu skladatelja Davida Langa i Folks za Biennale de la Danse de Lyon. 2016., na zahtjev Nacionalnih spomenika, Yuval Pick stvara in situ projektHydre u Kraljevskom samostanu u Brou-u u okviru projekta Spomenici u pokretu#2. 2018. nastaje koprodukcija djela Acta est fabula u kazalištu Chaillot – Théâtre National de la Danse u Parizu.