koncert

Recital Metoda Sironića i Jelene Tihomirović u Zajcu


vrijeme: 06.04.2017.
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca

Ciklus 'Komorni koncerti u Zajcu' nastavlja dvoje vrsnih mladih glazbenika, flautist Metod Sironić i pijanistica Jelena Tihomirović zajedničkim koncertom pod nazivom 'Flauta i klavir' što je na programu HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 6. travnja 2017. s početkom u 20.00 sati. 

Koncert će otvoriti Sonata za klavir i violinu (flautu) u F - duru, trostavačno remek-djelo vjerojatno najvećeg glazbenog maga svih vremena Johanna Amadeusa Mozarta.

Nakon Mozarta, slijedi Ludwig van Beethoven odnosno njegova Serenada op. 41 što će je  duo izvesti izvodimo u obradi za flautu i klavir Franza X. Kleinhanza koju je Beethoven osobno odobrio.

Drugi dio koncerta donosi dvije sonate Marie von Webera, 1. i 3. sonatu opusa 10b. Male su to perle ranoromantičarskog stila koje u svojim stavcima s naslovima poput Romanze, Air Russe ili Carattere Espagnuolo ingeniozno donose dijalog dvaju instrumenata u salonskoj maniri.

Posljednje na programu, djelo "Suite Paysanne Hongroise", obrada je Paula Arme Bartókovih „15 težačkih plesova“ za flautu i klavir. U ideji minimalnih intervencija u partituru uspjela je kroz flautu vrlo artikulirano izvući folklorni karakter. Netaknute narodne teme čudesno sjedaju u Bartókov modernistički kontekst stvarajući time osjećaj iskonske univerzalnosti svake dobre glazbe. Skladatelj nas tako vodi na putovanje svojom domovinom mnoštvom karaktera u plesovima i popjevkama sve do bravuroznog finala.

Kako najavljuje flautist Metod Sironić, kroz pomno odabrana djela koja upravo svojom fakturom mogu zazvučati legitimno u drugačijem sastavu od onog originalno zamišljenog od skladatelja, prema njegovim riječima, duo stvara jedan novi kontekst, odmičući se time od kanonskog repertoara, pritom ponavljajući jednu povijesnu praksu nastalu iz čiste i jednostavne potrebe za stvaranjem glazbe.

Na svojim dosadašnjim, vrlo zapaženim  zajedničkim koncertima komorne glazbe, flautist Metod Sironić i pijanistica Jelena Tihomirović već su se potvrdili kao izniman duo koji muzicira „nadahnuto, stilski usklađeno i tehnički uvježbano do perfekcije“.

Program koncerta

(D.H.F., 04.04.2017)