Preskočite na glavni sadržaj

Konferencija o međunarodnim kulturnim odnosima EU 30. i 31. svibnja u Rijeci

Međunarodna konferencija 'Međunarodni kulturni odnosi Europske unije - Europa, svijet, Hrvatska' održat će se u Rijeci 30. i 31. svibnja, a na njoj će sudjelovati četrdesetak hrvatskih i inozemnih profesora, istraživača, djelatnika u kulturi, diplomata i drugih sudionika, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak u Rijeci. 
vrijeme: 30.05.2019.
mjesto: Rijeka

Skup organiziraju Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Sveučilište u Rijeci u suradnji s mrežom Culturelink - Institutom za razvoj i međunarodne odnose i Opservatorijem za kulturne politike iz Francuske.

Direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota rekla je da projekt EPK 2020 u Rijeci ne podrazumijeva samo kulturne i umjetničke sadržaje, nego i niz ovakvih skupova koji Rijeku pozicioniraju kao relevantnu točku Europe za promišljanje pitanje kulture i kulturnih politika. Iz programa konferencije je kao posebno značajne izdvojila panel rasprave o diplomaciji gradova temeljenoj na kulturi, te uloga velikih događanja, poput Europskih prijestolnica kulture, u tome, kao i onu o budućnosti interkontinentalne kulture suradnje između Europe i Afrike.

Pročelnik Odjela riječke uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da je projekt EPK bitno internacionalizirao Rijeku, koja je do sad "lokalno živjela, s tek povremenim događanjima šireg značenja". Govoreći o temama konferencije, istaknuo je nužnost brzog učenja i spremnosti na promjene koje donosi suvremeni svijet, ali i definiranja kulturnih politika i strategije razvoja kulture u Hrvatskoj.

Konferenciju su predstavili i znanstvena savjetnica s Instituta za razvoj i međunarodne odnose Biserka Cvjetičanin i prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Alen Ružić.

Na skupu će se govoriti o četiri glavne teme, ulogama kulturne politike u poticanju međunarodne kulturne suradnje, o kulturnim mrežama kao izrazu kulturnih promjena u međunarodnim odnosima, kulturnoj diplomaciji kao činitelju jačanja vanjskih odnosa EU s trećim zemljama i Hrvatskoj u međunarodnoj kulturnoj suradnji. (Hina)