Preskočite na glavni sadržaj

Izložba arhitekta Mirka Marića

U utorak, 28. svibnja 2019. u 18 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe arhitekta Mirka Marića naziva 'Modul'.
vrijeme: 28.05.2019.
mjesto: Zagreb, Oris Kuća arhitekture, Kralja Držislava 3

Marićevo istraživanje modula ispitivanje je prostora, forme, grada, življenja, gravitacije i antigravitacije. Riječ 'modul' proizlazi iz latinske riječi MODULUS, što znači mjera, mjeriti. Marić mjeri udaljenosti, veličine, potrebe, odnose, kulture, emocije, ljude, prirodu, infrastrukturu i snove. Njegovim modulima ne znaš namjenu. A mogu biti samostojeće lampe, murali, hoteli, planinarski domovi, sakralne građevine, vatrogasne stanice ili obični paviljon u pejzažu. Njegove 'škatule' perpetuiraju se po obliku funkcije i emocija, negdje na liniji između arhitekture i skulpture, ako je to uopće i važno. Ideja koja seže još od japanskih metabolista, pionira moderne, pa do renesansnih graditelja, svaki put na svojstven način mjeri i preispituje naše odnose u prostoru i vremenu.

Kao stvaraoci imamo pravo sanjariti, graditi ideje, boriti se protiv gravitacije, globalizacije i konzumerizma. Svojim radom dokazati da nismo povijesni statisti, podanici globalnih trendova i da naš rad može biti kamen u  saziđu ideja. Zato Marić kad govori o svom radu voli citirati Goethea koji je rekao da svaka smjela ideja u početku izgleda kao ludost.

– iz teksta predgovora, Ante Nikša Bilić

Opširnije:
http://oris.hr/hr/oris-plus/izlozba-mirka-marica-mare-modul,2840.html