festival

Svečanosti Pasionske baštine od 1. do 12. travnja


vrijeme: 01.04.2017. - 12.04.2017.
mjesto: Zagreb

Ovogodišnje 26. svečanosti Pasionske baštine održavaju se od 1. do 12. travnja, a svečano otvorenje bit će u subotu u Muzeju Mimara izložbom eksponata pasionske baštine iz fundusa Muzeja Mimara te glazbenim programom romansa i pjesmi svjetske duhovne glazbe, najavio je u srijedu na konferenciji za novinare umjetnički voditelj udruge Pasionska baština Jozo Čikeš.

Istaknuo je kako se i ove godine manifestacija održava u svojim osnovnim elementima - likovnosti, glazbi i književnosti. Dodao je i kako su posebnost ove manifetacije motivi hrvatskoga glagoljaštva koji su stoljećima bili sastavni dio hrvatske posebnosti i njezina bivstva.

Glazbeni program ovogodišnjih svečanosti Fran Pogramilović ocijenio je iznimno bogatim dodavši kako i ove godine očekuju kao i ranijih godina brojnu publiku na glazbenim događajima u kojima će se nuditi širok raspon glazbenoga stvaralaštva - od pučke glazbe do klasičke.

Najavio je i oratorij za soliste, mješoviti zbor i orgulje "Stabat Mater" Tomislava Uhlika zajedno s praizvedbom pučkoga oratorija za soliste i mješoviti folklorni zbor "Plačem majke Marije" Dražena Kurilovčana u subotu u Crkvi sv. Petra u Vlaškoj ulici.

Jože Haluza najavio je izvedbu oratorija za dva soprana staroga hrvatskog glazbenika iz Varaždina Leopolda Ebnera "Pod križem" u utorak u Crkvi sv. Katarine.

Organizatori su najavili i izložbu Milana Juranića "Križni put" koju je postavio Stanko Špoljarić, a bit će otvorena u ponedjeljak u Staroj gradskoj vijećnici.

U auli Gradske knjižnice u Zagrebu otvaranje je izložbe monografija, kataloga, reprodukcija i grafika "Krist na križu u djelima hrvatskih i europskih umjetnika", koju je postavio Igor Pugelnik.

Za zadnji dan  pasionskih svečanosti (12. travnja) najavljena je književno-glazbena manifestacija "Lirika velikoga petka", koja će se održati u Društvu hrvatskih književnika (DHK). (Hina)

Program 2017.
 

(D.H.F., 29.03.2017)