natječaj

Pišem ti pismo - Zaljubljeni Šenoa i druge ljubavi


vrijeme: 29.03.2017.
prijava: 5.5.2017..
organizator: Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom

Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom raspisuje natječaj za najbolje pismo s temom - Zaljubljeni Šenoa i druge ljubavi, a rok prijave je 5. svibnja.

Kao i svake godine u proljeće, Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom ponovno raspisuje natječaj u pisanju najboljih pisama, i to povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja.  U natječaj Pišem ti pismo… mogu se uključiti svi koji znaju i žele pisati, te svoja razmišljanja, želje i nade uputiti imaginarnom nekom kojem će moći otvoreno iznijeti ono što im je na duši.
 
Ovogodišnji natječaj otvaramo nešto ranije no obično i to počevši od ponedjeljka 27. ožujka i ostaje otvoren sve do petka 5. svibnja 2017., a u tom periodu na adresu Gradske knjižnice Velika Gorica trebate poslati svojeručno napisano pismo ljubavne tematike.
 
Razlog? Ove godine obilježavamo 150 obljetnicu upoznavanja književnika Augusta Šenoe i njegove supruge, Velikogoričanke Slave pl. Ištvanić, a upravo 27. ožujka datirano je prvo u nizu pisama njihove ljubavne prepiske koja je ušla u povijest kao jedna od najemotivnijih i najljepših u hrvatskoj književnosti. Neka Vas za pisanje inspirira njihova ljubav, možete čak i zamisliti da ste Slavica pl. Ištvanić ili mladi zaljubljeni Šenoa.. Što biste pisali jedno drugome kao mladi par, a o čemu kao zrele osobe koje se još uvijek vole? Dopustite si slobodu da vas njihova ljubav podsjeti i na neke vaše ljubavi, ostvarene ili neostvarene, sretne ili nesretne. Možete pisati i njima, onima za kojima samo čeznete, ali i onima s kojima dijelite svakodnevicu, a rijetko im se sjetite reći jedno jednostavno „volim te!“. Koliko različitih vrsta ljubavi, toliko je i razloga za pismo i sudjelovanje u natječaju Pišem ti pismo…
 
U potrazi za inspiracijom svakako posjetite i izložbu ljubavnih pisama Slave i Augusta koju u memorijalnoj Kući Šenoa u Zagrebu možete razgledati od 27. ožujka do 6. svibnja 2017.
 
Poznato je da je pismo i jedna od književnih kategorija, pa su tako zbirke stvarnih kao i imaginarnih pisama kao epistolarni romani ušli i u povijest književnosti, a neka su pisma postala tako slavna da ih se citiralo još generacijama… zato se potrudite da i vaše pismo ima „glavu i rep“ i da bude napisano urednim rukopisom, jer sva pisma koja nam šaljete na natječaj trebaju biti napisana ručno (ako želite, možete priložiti i tiskanu verziju pisma).
 
Pismo pošaljite isključivo putem pošte u periodu od 27. ožujka do 5. svibnja 2017. O naj pismu odlučit će naš žiri: književnica Nada Mihoković-Kumrić te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Ivana Grubačević i Lidija Badanjak.
 
Pisma šaljite na adresu:
 
Gradska knjižnica Velika Gorica
Natječaj za naj pismo
Zagrebačka 37
10410 Velika Gorica
 
… a svoje podatke – ime i prezime, adresa, broj telefona ili mobitela, te e-mail (ako ga imate) – u zasebnoj zatvorenoj koverti priložite pismu kako bismo vas mogli kontaktirati ako (kad!) vaše pismo osvoji nagradu. Pismo potpisujete šifrom koju zapisujete i na kovertu s podacima.
 
Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije: nagrada za dječje naj pismo i nagrada za naj pismo odraslih, a u svakoj kategoriji dodjeljujemo po tri nagrade.
Nagrade dodjeljuju Hrvatska pošta i Gradska knjižnica Velika Gorica, a dodjela će se održati u subotu 13. svibnja 2017. u 11.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.
 
 
 

(L.V., 29.03.2017)