predavanje, tribina

Književni petak: Marx je bio u pravu? (kriza kapitalizma u 21. stoljeću)


vrijeme: 31.03.2017. 20:00
mjesto: Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat
organizator: Književni petak, KGZ

Tribina Književni petak pod nazivom 'Marx je bio u pravu? (kriza kapitalizma u 21. stoljeću)' održat će se u petak, 31. ožujka, u Gradskoj knjižnici, s početkom u 20:00 sati. Sudjeluju: Katarina Peović Vuković, Damir Pilić, Toni Prug i Zvonko Šundov, a voditelj tribine je Luka Bogdanić.

Razgovaramo o aktualnosti Marxa s Damirom Pilićem i Katarinom Peović Vuković, autorima dviju recentno objavljenih knjiga, koje, iako na različite načine, obrađuju problematiku Marxovog mišljenja i marksizma.
Damir Pilić knjigom Marx nije mrtav (Arkzin, 2016.) kroz novinarsko istraživanje života onih koju su do 1990. godine profesionalno proučavali i naučavali marksizam razotkriva iluzije i bijedu suvremene hrvatske povijesti, kao i aktualnost Marxove misli (pa i marksizma) čija budućnost ne prestaje.

Upravo je knjiga Katarine Peović Vuković Marx u digitalnom dobu (Durieux, 2016.) dokaz aktualnosti Marxa i marksizma. Autorica koristeći Marxovu kritiku kapitalističkog društva analizira problematiku medija u suvremenom društvu. Marxova misao nije za autoricu epistemološki instrumenti pored drugih, već upravo ključ za razumijevanje sadašnjosti. Njezina knjiga ne upućuje samo na aktualnost i plodonosnost Marxa i marksizma, već aktualizira i sam pojam dijalektički materijalizam.

Osim spomenutih autora, u razgovoru još sudjeluju Zvonko Šundov i Toni Prug, dvojica znanstvenih radnika čija se djelatnost odvija u svijetu Marxovih analiza.
Pridružite nam se u razgovoru o "uskrsnuću" Marxa i marksizma te zajedničkom promišljanju je li i ovaj put marksizam koji stupa na scenu, nakon krize devedesetih, bogatiji za nove deklinacije Marxove misli i nove oblike njenog provođenja u praksu. (L. B.)

Urednik i voditelj tribine je Luka Bogdanić.

(L.V., 28.03.2017)