natječaj, radionica, kolonija

Marulićevi dani objavljuju javni poziv za polaznike radionice dramskog pisanja


vrijeme: 27.03.2017.
prijava: 10.4.2017..
mjesto: Hrvatsko narodno kazalište Split
organizator: Hrvatsko narodno kazalište Split

U sklopu Festivala hrvatske drame 27. Marulićevi dani od 21 – 28. travnja 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu Split održat će se Radionica dramskog pisanja koju će voditi Tomislav Zajec. Rok prijave je 10. travnja.
Tomislav Zajec peterostruki je dobitnik nagrade za novi dramski tekst Ministarstva kulture RH Marin Držić, a njegove su drame premijerno izvedene u deset zemalja. Docent je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, odsjek Dramaturgija.

U radionici može sudjelovati do osam polaznika, bez obzira na godine ili spol, a odabrat će ih između prijavljenih voditelj radionice. Sudjelovanje u radionici za odabrane polaznike je besplatno. Radionica će se odvijati u dva termina dnevno.
Zainteresirani kandidati se prijavljuju na mail adresu drama@hnk-split.hr s naznakom „Za dramsku radionicu“. Prijavi je potrebno priložiti kratki životopis i sinopsis  za dramsku situaciju, do jedne stranice teksta,  temeljem dva zadana i povezana parametra:

a)      prostor
b)      okolnost

Odabir prostora i okolnosti prepušten je samim polaznicima.

Prvi primjer:
a)         prostor – aerodrom
b)         okolnost – nevrijeme

Objašnjenje:
U drami Krijesnice (2007) dramske spisateljice Tene Štivičić, likovi su zbog izvanrednih okolnosti prisiljeni provesti neko vrijeme u hladnim i bezličnim aerodromskim čekaonicama, pri čemu nekoliko slučajnih susreta te neka stara poznanstva počinju ispisivati kolektivnu priču o samoći i nepripadanju

Drugi primjer:
a)         prostor – čekaonica na urologiji
b)         okolnost – čekanje na pregled

Objašnjenje:
Što se dogodi u situaciji u kojoj se u jednoj bolničkoj čekaonici nađu dva muškarca, od 34 i 45 godina, koji se međusobno ne poznaju, te žena od 35 godina koja poznaje obojicu.

Prijave se primaju do: 10. travnja 2017., a popis odabranih polaznika bit će objavljen: 14. travnja 2017., na mrežnim stranicama Kazališta.

Za eventualna pitanja zainteresirani polaznici mogu se javiti na mail drama@hnk-split.hr

Preporučena literatura za rad na sinopsisu: Tomislav Zajec Pravila igre – od prve ideje do dramskog teksta, VBZ, 2012.

(L.V., 27.03.2017)