Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Dijane Lukić u Splitu

Samostalna izložba Dijane Lukić '20 SELFIJA Dijane L.' otvara se u petak, 24. svibnja u 19:00 sati, u Sveučilišnoj galeriji 'Vasko Lipovac' u Splitu. 
vrijeme: 24.05.2019.
mjesto: Sveučilišna galerija Vasko Lipovac u Splitu, Ruđera Boškovića 31

Izložba naziva „20 SELFIJA Dijane L.“ novi je ciklus autorice, koja će se prvi put predstaviti splitskoj publici. Bit će izloženo 20 autoportreta u tehnici ulja na platnu, nastalih u razdoblju od deset mjeseci.

Izložbu će predstaviti kustosica prof. dr. Zlata Tomljenović, a u glazbenom dijelu otvorenja na saksofonu će nastupiti Filip Dujmović, student druge godine Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu.

Iz teksta kustosice :

Pred nama se nalazi novi ciklus slika Dijane Lukić pod nazivom 20 selfija Dijane L. Sadržajni okvir radova čini 20 autoportreta, nastalih u razdoblju od deset mjeseci. Na autoportretima prevladavaju teška raspoloženja i emocije - tuga, briga, povrijeđenost, rezignacija, patnja. Glavna ideja autorice jest otvaranje vlastite intime prema svijetu kroz popularnu formu selfija. Međutim, ona to ne čini na uobičajen način - slikajući sebe u najboljim i reprezentativnim izdanjima, kreirajući na taj način idealiziranu sliku o sebi, već polazi sa suprotnim ciljem prikazivanja same sebe u teškim trenucima, tijekom intimne drame prevladavanja osobne krize. Također, prikazujući samu sebe kroz prezentirani ciklus slika, autorica na neposredan i nedvosmislen način nudi publici svoju intimu i "srce na dlanu". Izražava se u tehnici akrila, a pri slikanju se služi kako čistim, kontrastnim bojama tako i mirnijom, tonskom paletom, ovisno o psihološkom stanju kojeg prikazuje. Emocionalna ekspresivnost očituje se u snažnim, spontanim, gestualnim potezima kista, kojima se naglašava dramatika određenoga psihološkog stanja. Na taj način otkriva se vještina autorice koja se prezentira kao vrsni portretist i koja vlastitu strast slikanja ljudskog lica demonstrira kroz različite likovne situacije, ne bojeći se stilske raznolikosti i eksperimentiranja bojom i potezom kista.(…)

https://www.facebook.com/events/686593261771667/

Fotografija Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac".