konferencija, znanstveni skup

3. međunarodni kongres povijesnih gradova


vrijeme: 21.03.2017. - 23.03.2017.
mjesto: Solin

Treći međunarodni kongres povijesnih gradova okupio je u utorak u Solinu predstavnike turističke i arheološke struke koji će sljedeća tri dana razmijeniti iskustva o zaštiti i interpretaciji povijesnih lokaliteta te o razvoju turističkih proizvoda u povijesnim gradovima, a predstavit će razdoblja od prapovijesti do srednjeg vijeka s naglaskom na antiku. 

Na kongresu će predstavnici Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Mađarske, Makedonije i Engleske predstaviti svoje gradove iz različitih povijesnih razdoblja s naglaskom na destinacijski menadžment te kreativnu i interpretativnu prezentaciju povijesnih lokaliteta.

"Ove godine imamo 150 sudionika iz turističke i arheološke struke. Program kongresa se sastoji od zanimljivih predavanja o temi turizma i očuvanja kulturne baštine, a ugostit ćemo predavače iz Ministarstva kulture Grčke, arheološki lokalitet iz Makedonije, turističku organizaciju Budve, grad Budimpeštu, Stonehenge i mnoge druge", najavila je u ime domaćina i organizatora direktorica Turističke zajednice Solina Jelena Stupalo.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević istaknuo je da kongres za taj grad ima veliko značenje jer ga se želi još više pozicionirati kao središte povijesnoga i arheološkog turizma.
 
Kongres će sutra otvoriti direktorica Odjela za prapovijesne i antičke lokalitete Ministarstva kulture Grčke Anastasia Gadolou, a održava se u hotelu "President" u organizaciji Turističke zajednice i Grada Solina. U sklopu kongresa bit će dodijeljena kulturno-turistička nagrada "Plautilla" za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima. (Hina)(D.H.F., 22.03.2017)