Preskočite na glavni sadržaj

'Povijest arhitekture u regiji', tribina

Tribina na temu 'Povijest arhitekture u regiji - varijacija tema i interpretacija između fin de siècle i fin de millénaire' održat će se u srijedu, 22. svibnja 2019. u 18:30 sati, u DPUH-u u Zagrebu. Uvodno predavanje održat će Tanja D. Conley, a tribinu moderira Dragan Damjanović.  
vrijeme: 22.05.2019.
mjesto: Zagreb, DPUH, Preradovićeva 44
url: http://www.dpuh.hr

Na tribini će se postaviti pitanje odnosa između tema istraživanja u arhitektonskoj historiografiji i različitih političkih programa u regiji, koji su utjecali na njihove promjene, od pojave koncepta nacionalne arhitekture na prijelazu stoljeća pa do razvoja znanosti o nacionalnoj arhitekturi na prijelazu tisućljeća. U okviru rasprave analizirat će se tri različita povijesna sloja u razvoju discipline: prvi od njezinog osnivanja do 1960-ih; drugi kojeg je obilježilo razvodnjavanje centraliziranog koncepta jugoslavenstva i pad Berlinskog zida; i treći od raspada Jugoslavije do današnjih dana. Pažnja će se posvetiti različitim načinima kojima je arhitektura predstavljana i promicana putem izložaba, publikacija i vizualnih medija.

Tanja D. Conley predaje povijest i teoriju arhitekture i urbanizma na Massachusetts College of Art and Design u Bostonu, SAD. Objavila je niz radova iz područja povijesti arhitekture, a njezinu najnovija knjigu Urban Architectures of Interwar Yugoslavia nastalu na temelju doktorske disertacije sa Sveučilišta Cornell objavit će Routledge u prosincu 2019.

http://www.dpuh.hr