Preskočite na glavni sadržaj

Sto muzeja u Hrvatskoj uključeno u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

'Uloga muzeja kao središta kulture: budućnost tradicije' tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, a manifestaciju će tjedan dana obilježavati muzeji u Hrvatskoj...
vrijeme: 18.05.2019.

Sto muzeja diljem Hrvatske obilježit će od 13. do 20. svibnja Međunarodni dan muzeja kada će izaći na ulice i trgove u nastojanju da se približe građanima otvorenim izložbama, interaktivnim radionicama, a ove godine prvi put i gastronomskim događanjima. 

"Uloga muzeja kao središta kulture: budućnost tradicije" tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, a manifestaciju će tjedan dana obilježavati muzeji u Hrvatskoj te se različitim aktivnostima nastojati uključiti u život zajednice, najavila je u petak na konferenciji za novinare Tončika Cukrov, viša kustosica Muzejsko-informacijskog centra koji je inicijator i promotor manifestacije u Hrvatskoj.

Brojne izložbe, radionice, predavanja, prezentacije, stručna vodstva, igre pa i izleti sastavni su dio Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj, a ove su godine novost i gastronomska događanja.

Muzeji, galerije, pučka učilišta, nacionalni parkovi pokazat će da to nisu samo mjesta zaštite kulturne, prirodne, tehničke baštine, već promicatelji znanja i vrijednosti o materijalnoj i nematerijalnoj baštini.

Velik broj muzeja prvi se put uključio u manifestaciju s ciljem otvaranja prema javnosti i uključivanja posjetitelja u interaktivnu komunikaciju. Želimo pokazati da muzeji nisu 'mjesta prašine' kako je to nekada bilo, nego su postali vrlo zanimljiva mjesta, istaknula je Cukrov.

Muzeji će pokušati odgovoriti i na izazov društveno odgovornog djelovanja i aktivnog sudjelovanja u rješavanju problema današnjice poput stvaranja inkluzivnog i tolerantnog društva, očuvanje biosfere i održive poljoprivrede te očuvanje kulturnog nasljeđa za buduće generacije.

Sve će se to, ističe Cukrov, nastojati postići kroz edukativnost, kreativnost i atraktivnost u njihovoj prezentaciji.

Projekti su namijenjeni različitoj publici, djeci, obiteljima, osobama s invaliditetom, kao i osobama treće životne dobi. Značajno je i da će za Međunarodni dan muzeji izaći iz svojih zidova u javni prostor - na ulice, trgove, otoke.

Među brojnim projektima predstavljena je i manifestacija "Muzeji izvan muzeja“ koju je ove godine ponovno organizirao Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s nizom zagrebačkih muzeja u paviljonu na Trgu bana Jelačića gdje se među eksponatima posebno izdvaja replika dinosaura iz skupine Theropoda koji je prije 135 milijuna godina šetao današnjom Istrom.

S namjerom skretanja pažnje na važnost komuniciranja baštinskih sadržaja osobama s poteškoćama Muzej Apoksiomena predstavit će taktilnu skulpturu Apoksiomena namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama, dok će posjetitelji Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu  upotrebom interaktivnih tableta dobiti priliku  istraživati naivu u virtualnom prostoru.

Kako na inovativan način valorizirati zajedničku europsku kulturnu baštinu otkrit će Muzej grada Đurđevca kroz dokumentarnu izložbu "Putevima Zrinskih i Sulejmana" na kojoj će se kroz 28 izložbenih panoa prikazati kulturno-povijesnu baštinu hrvatskih i mađarskih gradova vezanu uz razdoblje osmanskih osvajanja - Iloka, Erduta, Osijeka, Mohača, Đakova, Našica, Valpova, Pečuha, Virovitice, Koprivnice, Đurđevca i Varaždina.

Predstavljena je i inicijativa Muzeja grada Šibenika koji je u okviru projekta Kulinarski vremeplov odlučio približiti publici prehranu od prapovijesti, preko antike i srednjeg vijeka pa sve do prehrambenih navika 18. stoljeća.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program obilježavanja 39. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra www.mdc.hr. (Hina)