Preskočite na glavni sadržaj

Orgulje sv. Marka / Johannes Zeinler

Na prvom ovogodišnjem koncertu šestog međunarodnog orguljskog festivala Orgulje sv. Marka predstavit će se glazbenik Johannes Zeinler, pobjednik natjecanja Grand prix de Chartres 2018. Koncert će se održati u srijedu, 22. svibnja 2018. u 19:30 sati, u gornjogradskoj crkvi sv. Marka. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 22.05.2019.
mjesto: Zagreb, crkva sv. Marka na Gornjem gradu

Program:
D. Buxtehude, M. Duruflé, T. Lacôte, Ch.-M. Widor, F. Schmidt

Na prvom ovogodišnjem koncertu predstavlja se Johannes Zeinler, laureat jednog od najvažnijih orguljaških natjecanja svijeta, onoga u Chartresu, kojim se – kako je povijest pokazala – mladi orguljaši trajno upisuju na mapu svijeta orgulja, a čije pobjednike nesumnjivo čeka velika umjetnička karijera.

Posebno raduje što će izvesti dva dosad hrvatskoj publici nepoznata djela: grandioznu Chaconne u cis-molu svog sunarodnjaka Franza Schmidta, polusatnu fresku u kasnoromantičkom jeziku, kojoj će suprotstaviti prošle godine skladanu Phteggomai francuskog skladatelja i orguljaša Thomasa Lacôtea, napisanu upravo za natjecanje u Chartresu. Lacôtea se bez sumnje ubraja među najzanimljivije pripadnike francuske orguljaške scene: kao jedan od orguljaša crkve Sainte-Trinité, na čijem je koru u 20. stoljeću djelovao Olivier Messiaen, danas djeluje i na nekadašnjoj Messiaenovoj katedri za analizu pariškog Nacionalnog konzervatorija, te će biti zanimljivo čuti skladateljevo novo djelo koje ovom prilikom doživljava hrvatsku praizvedbu. 

Svi koncerti ciklusa Orgulje sv. Marka održavaju se u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu, uz slobodan ulaz.

https://www.facebook.com/events/421120508721581/