obljetnica, proslava

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade 2017.


vrijeme: 20.03.2017.

Hrvatski centar Assitej, 20. ožujka obilježit će Svjetski dan kazališta za djecu i mlade pod sloganom 'Povedite dijete u kazalište'. 

Središnja je svečanost organizirana u suradnji s Gradskim kazalištem TREŠNJA u Zagrebu, te Hrvatskim centrom Unima, koji 21. ožujka obilježava Svjetski dan lutkarstva u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka.

Program svečanosti:

20. ožujka 2017. GK TREŠNJA

-         17,30 svečana sjednica Upravnog odbora Hrvatskog centra Assitej
-         18,30 otvaranje izložbe
-         19,00 čitanje poruka/predstava ZORA RIđOKOSA, Gradskog kazališta Trešnja
-         20,30 zajedničko druženje
                     
Ove godine hrvatsku poruku napisala je Marija Sekelez, naša istaknuta glumica i dugogodišnja ravnateljica Gradskog kazališta Žar ptica u Zagrebu.

HRVATSKA PORUKA POVODOM SVJETSKOG DANA KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE 2017.

Moj prvi susret s kazalištem zbio se davno, davno u Kazalištu lutaka u Splitu. Vrlo se dobro sjećam kako sam iz suncem obasjanog dana stupila u zamračenu dvoranu i kako je tada otpočela moja fascinacija kazalištem.
Prije predstave na scenu je stupilo jedno bajkovito stvorenje, nježna gospođa u tamnoplavoj baršunastoj haljini, koja mi je po godinama mogla biti baka.
Pozdravila nas je i uvela u tajnu kazališne umjetnosti. Slijedila je predstava, aplauz. Izlazak iz čudesne kutije u sunčan dan na mene je djelovalo dosta šokantno i prijetilo je "otrežnjenjem" od doživljenog ushićenja. Željela sam u kazalištu ostati satima. Zaljubila sam se tada u kazalište na prvi pogled i zauvijek.
Mnogo godina poslije toga sam djelovala kao glumica, a zadnjih šesnaest  vodila Gradsko kazalište Žar ptica u Zagrebu.
I sve ono što sam u najranijoj dobi iskusila željela sam prenijeti na male gledatelje, začarati ih kazalištem, priuštiti im najljepše i nezaboravne predstave. Znala sam da će samo tako kad odrastu postati izvrsna publika, s izoštrenim kriterijima, istinski arbitri ukusa i plemenitosti. Željela sam da ih svaka predstava potpuno zaokupi, omogući im da zarone u čudesnu dimenziju mašte, da se odmaknu od često surove stvarnosti, da spoznaju istinske vrijednosti i da streme istima, te da im to bude orijentir u životu, jer jedino djeca sve vide i sve razumiju.
Stvarajmo s radošću i nadahnućem, darujmo im svoj talent i zanos i ona to nikada neće zaboraviti. Obogatimo i uljepšajmo njihovo djetinjstvo i mladost jer kazalište ujedinjujući glumu i scenografiju, kostimografiju i svjetlo, koreografiju i glazbu, a posebice tekst, nudi uvid u cijeli spektar umjetničkog izričaja koji pridonosi jedinstvenom užitku.
Zato je na svima nama koji stvaramo predstavu za djecu enormna odgovornost i obveza, jer ako se dijete od prve ne zaljubi u kazalište izgubili smo ga zauvijek kao kvalitetnog kazališnog gledatelja.
Najmanji zaslužuju najbolje bez ostatka.
Priuštimo im to.
Neka se sjećaju (bez obzira kakvim tugama i iskušenjima u odrastanju budu izloženi) da su u djetinjstvu u kazalištu bili istinski sretni i ispunjeni ljepotom i dobrotom, koja je kako reče Dostojevski u stanju spasiti svijet.
I zato, draga djeco, dobro došli i uživajte u vašem kazalištu! (Marija Sekelez, dramska umjetnica)

World Day Message 2017.

Vidi i:
Svjetski dan lutkarstva 2017.

(D.H.F., 16.03.2017)