obljetnica, proslava

Stogodišnjica rođenja književnika Vladana Desnice&Projekt 'Mostovi'


vrijeme: 17.09.2005. - 17.09.2005.13 sati
mjesto: Kula Jankovića, Islam Grčki, općina Benkovac

U Islamu Grčkom će se u subotu, 17. rujna s početkom u 13 sati, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika S. Mesića, a u organizaciji Filozofskog fakulteta, Zavod za hrvatsku povijest, Društva hrvatskih pisaca i Srpskog kulturnog društva 'Prosvjeta', održati komemoracija u povodu 100-godišnjice rođenja književnika Vladana Desnice, te predstavljanje projekta 'Mostovi': Revitalizacija Kule Janković Stojana i područja sela Islam Grčki, Islam Latinski i Kašić.

U komemoracijskom programu obilježavanja stote godišnjice rođenja književnika Vladana Desnice (Zadar, 1905. – Zagreb, 1967.) sudjelovati će prof. dr.sc. Siniša Tatalović, izaslanik Predsjednika Republike, Velimir Visković, predsjednik Društva hrvatskih pisaca, Čedomir Višnjić, predsjednik SKD 'Prosvjeta', prof. dr.sc. Drago Roksandić, voditelj projekta 'Mostovi', dr.sc. Uroš Desnica, predstavnik obitelji, te Vanja Drach, koji će čitati fragmente iz opusa Vladana Desnice i Goran Končar (violina), koji će izvesti 'Sarabandu' Jochanna Sebastiana Bacha

U prezentacijskom programu će članovi projekta 'Mostovi' javnosti predstaviti ovaj projekt, čiji su ciljevi obnova i revitalizacija višenacionalnih zajednica Islama Grčkog, Islama Latinskog i Kašića te njihov održivi gospodarski razvoj zasnovan na vrednovanju baštine i njezinih razvojnih potencijala kao i razvijanje modela uporabe primjereno vrednovanog i na inovativni i kreativni način revitaliziranog nepokretnog kulturnog, čija iskustva će se moći primijeniti i na drugim sličnim područjima. Projekt uključuje revitalizaciju Kule Stojana Jankovića i pripadajućeg arboretuma kao područja značajnog kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa, osnivanje regionalnog Centra za interkulturalizam i održivi razvoj zasnovanog na informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji (ICT), osnivanje Eko (Zavičajnog) Muzeja, te stvaranje uvjeta za stalno i privremeno zapošljavanje lokalnih ljudi, bazirano na eko poljoprivredi i kulturnom turizmu.

Projekt 'Mostovi'/Culturenet