predavanje, tribina

Kako štitimo arhitekturu modernizma 2


vrijeme: 15.03.2017. 18,30
mjesto: Šibenik; Gradska knjižnica Šibenik
organizator: Motel Trogir / Društvo arhitekata Šibenik

Druga tribina, u seriji tribina o zaštiti arhitekture modernizma, održat će se u Šibeniku, u srijedu, 15. ožujka, s početkom u 18,30 sati, u Gradskoj knjižnici Šibenik.

Gosti su dr.sc. Sandi Bulimbašić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Split), Tomislav Petrinec (Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Sektor za konzervatorske odjele i inspekciju) i Živana Stošić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Šibenik).

Moderatori: Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga

U nastavku tribina koje problematiziraju pitanja aktualnih odnosa prema nasljeđu arhitekture modernizma iz razdoblja druge polovice 20. stoljeća  govorit će se o formalnim aspektima zaštite, dosadašnjim iskustvima i problemima koji se u praksi Konzervatorskih odjela i Ministarstva kulture javljaju te općenito o otvorenim proceduralnim pitanjima.

Posebni naglasak tribine bit će na slučaju kuće Matulja u Brodarici kod Šibenika, djelu arhitekata Ante i Vlaste Vulin iz 1962. godine koja je srušena krajem 2016. godine. Kuća je imala status preventivno zaštićenog kulturnog dobra RH, a rušenje je izvedeno u pravnom vakuumu između privremene i trajne zaštite. 

Kako bi se spriječila daljnja devastacija novijeg kulturnog nasljeđa, potrebno je kritički sagledati postojeće kriterije i metodologiju pravne zaštite kulturnih dobara, ali i potaknuti sustavniju i pravodobniju valorizaciju te afirmaciju kod šire kulturne i druge javnosti ovog izrazito produktivnog perioda za hrvatsku arhitekturu.

Tribina se organizira u suradnji projekta Motel Trogir i Društva arhitekata Šibenik. Motel Trogir je projekt udruge za suvremene umjetničke prakse - Slobodne veze.
 

(M.K., 14.03.2017)