Preskočite na glavni sadržaj

Zoran Pavelić: Centriran 79-2019

U subotu, 11. svibnja 2019. u 20 sati, u koprivničkoj u AK galeriji otvara se izložba Zorana Pavelića 'Centriran 79-2019' koja obuhvaća instalacije, fotografije i video radove nastale u zadnjih 40 godina, od samog početka njegova bavljenja umjetničkom praksom pa sve do radova nastalih upravo za ovu izložbu i ovaj prostor. 
vrijeme: 11.05.2019.
mjesto: Koprivnica, AK galerija, Trg Žarka Dolinara 1 (Kampus)
url: https://www.facebook.com/atelierikoprivnica/

Izložba je podijeljena na nekoliko semenata koji čine cjelinu ogledajući se jedan u drugome: Centriran; Kruženje; Akcija u vremenu; Centrirane rečenice; Centrirane fotografije, 1971 – 2019 & centrirani radovi, 1979 – 2019; Četiri rada, 2016 - 2019; Dvije po-drške, 2010 – 2019. Jedan od video radova „Akcija u vremenu“ nastao je u suradnji s koprivničkim bubnjarskim kolektivom Buš?Bum! upravo za ovu izložbu i sniman je ovih dana u prostoru bivše vojarne gdje se AK galerija nalazi. Tendencija konceptualnog objedinjavanja pojedinih segmenata vlastitog umjetničkog rada, problematiziranje uloge umjetnika, umjetnosti i umjetničkih institucija u društveno-političkom kontekstu vremena i prostora, osnovna su obilježja stvaralaštva Zorana Pavelića. Radovi prate međuodnos i fluktuiranost koja proizlazi iz odnosa subjekt –objekt, privatno – javno, osobno – društveno koje umjetnik prati i promatra,  pomake  koji se mimo njega događaju ili su se već dogodili. Sve to može biti sažeto u rečenici ‘ Bitno je da se čuje glas umjetnika’.

„Od značenjskih okova oslobođen je i Pavelićev „tekst“, budući je stvaralaštvo Zorana Pavelića podložno „neprekidnoj dekonstrukciji i rekonstrukciji što se očituje kroz postupke fragmentacije, prisvajanja, auto/referiranja, citatnosti, umnažanja, repeticije kao i prepuštanja događajnosti izvan samog djela.“  Obezglavljen, kao u Akciji sa Slavenom iz 2009., Pavelić priziva već spomenutu postmodernističku prizmu koja od autora čini sakupljača tuđih tekstova; onaj koji je bez glave u isto je vrijeme i bezimen. Takva izrazita intertekstualnost umjetničkog pristupa - Pavelićeva potreba da, kako kaže Ivana Mance, uspostavlja platonske umjetničke veze s drugim umjetnicima  - prožeta je sviješću o umreženosti znakova u znakovnom tkivu kulturne i društvene stvarnosti.“ (iz teksta Milje Špoljar)

Izložba ostaje otvorena do srijede 15.5.2019.

https://www.facebook.com/events/2207077209606331/